62:1 на користь Укравтодору: шляховики розповіли про безглуздість звинувачень у нецільовому використанні коштів

62:1 на користь Укравтодору: шляховики розповіли про безглуздість звинувачень у нецільовому використанні коштів

Маніпулятивна інформація, що розповсюджується в онлайн-виданнях про зловживання на будівництві та ремонті доріг за рахунок фонду боротьби з COVID-19, не відповідає дійсності та реальним висновкам перевірки з боку Державної аудиторської служби України.

Про це повідомила у Facebook прес-служба Укравтодору у відповідь на публікації у ЗМІ, де поширювалася інформація про порушення, нібито виявлені Держаудитслужбою.

"Цифри ймовірних встановлених порушень при проведенні закупівель Укравтодору, на які посилаються у ЗМІ, не мають свого підтвердження ні в офіційному опублікованому Звіті Державної аудиторської служби, ні в офіційному листі цієї служби до Укравтодору щодо результатів перевірки (від 21.05.2021)",пише Укравтодор.

За словами першого заступника голови Укравтодору Андрія Івка, переважна більшість зауважень Держаудитслужби стосуються формальних порушень на етапі закупівель, а не будівництва конкретних об'єктів, при цьому частково ці зауваження було виправлено ще під час моніторингу.

"Зауваження стосуються випадків, коли, наприклад, не вказана адреса замовника або не вказана мова формування пропозиції. Такі формальні порушення не впливають на саму процедуру закупівлі та її результати. У результаті 99% судових рішень щодо оскарження моніторингів прийнято на користь замовників",розповів Івко.

При цьому в цілому висновок ДАСУ говорить про те, що "засоби Фонду боротьби з COVID- 19 використані за цільовим призначенням та дотриманням вимог чинного законодавства".

Крім того, Службами автомобільних доріг вже оскаржено в судах 97 із 122 закупівель, у яких, на розсуд представників ДАСУ, можуть бути порушені. На користь Служб вже прийнято 62 судові рішення, а на користь ДАСУлише 1 рішення.

"Говорити про мільярдні втрати бюджету, як це у деяких онлайн-виданнях, некоректно. Усі кошти з Фонду використані за цільовим призначенням та з дотриманням вимог чинного законодавствапро що йдеться у звіті",резюмували в Укравтодорі.