В Україні зростають ціни на міжнародні вантажоперевезення

В Україні зростають ціни на міжнародні вантажоперевезення
В Україні зростають ціни на міжнародні вантажоперевезення

У 2021 році помітно зріс попит на перевезення з України, при цьому суттєво подорожчали міжнародні перевезення в обох напрямках.

Про це свідчать дані міжнародної біржі автомобільних вантажних перевезень ATI.SU.

Зокрема, кількість заявок на міжміські перевезення з України магістральним транспортом у 2021 році зросла порівняно з 2020-м на 22%, а вартість підвищилася на 17%. Ще помітніша динаміка порівняно з доковідним 2019 роком: заявок стало на 79% більше, а ціни збільшилися на 62%.

Зазначимо, що ставки поступово зростали протягом усього року. Якщо в середньому по році ставка на перевезення з України великовантажним транспортом становила трохи більше ніж $1000, то в грудні вона наблизилася до $1300.

При цьому в міжнародних перевезеннях в Україну поки що не спостерігається суттєвого зростання кількості заявок, проте ціни зростають навіть швидше. Так, середньорічна ставка зросла порівняно із 2020 роком на 69%.

Зазначимо, що аналогічні тенденції спостерігаються у багатьох країнах. Зокрема, за підсумками року на 65% зросли ставки на перевезення до Білорусі та на 77% – до Казахстану.

Основна причина зростання пов'язана зі збільшенням попиту та дефіцитом водіїв-дальнобійників. За оцінками експертів ATI.SU, ці тенденції збережуться і 2022 року.

В Україні ситуацію може погіршити кризу з перевезеннями в Європі, де дефіцит кадрів намагаються заповнити за рахунок мігрантів. У цих умовах українським транспортним компаніям буде складніше утримати водіїв, яким у Євросоюзі готові пропонувати вищі зарплати.

ДОВІДКА:

Біржа вантажоперевезень ATI.SU – міжнародна біржа автомобільних вантажних перевезень, що надає послуги на території 63 країн Європи та Азії. Компанія має локальні представництва в Україні, а також країнах Євросоюзу та СНД.