У 2021 році Чорнобиль відвідало вдвічі більше туристів, майже половина з них – іноземці.

У 2021 році Чорнобиль відвідало вдвічі більше туристів, майже половина з них – іноземці.
Чорнобильська зона відчуження. Фото: facebook.com/cotiz.org.ua

У 2021 році зону Чорнобильської зони відчуження відвідало 73 тисячі туристів. Це майже вдвічі більше, ніж у 2020 році (36,5 тисячі осіб), повідомив Центр організаційно-технічного та інформаційного забезпечення зони відчуження.

Іноземних туристів, які побували торік у зоні відчуження, було трохи менше, ніж українців -   33,9 тисячі людей. Таку динаміку відзначили вперше. Раніше 85% відвідувачів Чорнобильської зони були іноземцями.

Щоправда у грудні 2021 року кількість іноземних туристів у Чорнобилі була таки перегнала українців: 2,6 тисяч та 845 відповідно. І деякі з них залишилися у зоні там відзначати Новий рік. У новорічну ніч у зоні відчуження перебували 34 туристи з Польщі, 5 -   із Чехії, один італієць, один білорус та один українець.

Торік Польща лідирувала за кількістю туристів, які побували в Чорнобилі (4,7 тисячі людей). За нею слідують США (3,5 тисячі туристів) і Німеччина (3,2 тисячі туристів).

Серед країн, мешканців яких зацікавила подорож до зони, опинилися Зімбабве, Коста-Ріка, Вануату, Парагвай, Болівія, Фіджі. З Бразилії приїхало 492 особи, з Австралії – 205 людей.

А в листопаді 2021 року трійка країн лідерів складалася з Іспанії (481), Великобританії – (325) та Польщі (240).

Для більшості туристів фактором, який спонукає приїхати до зони, став серіал «Чорнобиль», випущений НВО.

Їдуть до Чорнобиля переважно на один день. Хоча є і варіант дводенного туру з ночівлею в одному з трьох хостелів у Чорнобильї або у хостелі в селі Дитятки, яке знаходиться поряд із зоною відчуження. А максимально там можна перебувати у туристичній поїздці п'ять днів.

Чорнобильську зону мають намір внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Наразі Мінкульт формує досьє основних культурних та природних об'єктів зони, пише сайт КV.

З подібних об'єктів, які вже внесені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Меморіал миру в Хіросімі (купол Генбаку) та Ядерний випробувальний полігон на атоле Бікіні (Маршаллові острови).

Кафе "Прип'ять" у Чорнобильській зоні відчуження. Фото: facebook.com/cotiz.org.ua

Вирішено, що туризм розвиватиметься у Чорнобилі у трьох напрямках – збереження легендарних об'єктів, створення музеїв та будівництво культурного хаба. Зараз, наприклад, готується до реконструкції Danie одного із знакових місць в Прип'яті - Кафе «Прип'ять».

Там у 1977 році будівельники відзначали пуск першого енергоблоку станції, а мешканці міста зазвичай проводили час в очікуванні пасажирських катерів "Ракета" та "Метеор". Частково зберігся вітраж, який мають намір відновити, а у дворі кафе – автомати з продажу газованої води.