НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Франція виділить 300 млн євро з заморожених російських активів на військову допомогу Україні

Франція виділить 300 млн євро з заморожених російських активів на військову допомогу Україні
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Французьке Міністерство оборони оголосило про участь у новій ініціативі Європейського Союзу щодо підтримки України. В рамках програми Європейського фонду миру, ЄС мобілізує 1,4 мільярда євро з заморожених російських активів для закупівлі військового обладнання для України.

Про це повідомило Міністерство оборони країни.

Франція, спільно з іншими державами-членами Європейського Союзу, приєдналася до нової ініціативи з підтримки України в межах Європейського фонду миру. Мета ініціативи — використання 1,4 мільярда євро, отриманих від заблокованих російських активів, для закупівлі військової техніки, необхідної для оборони України.

Європейська комісія та Генеральна дирекція озброєнь Франції домовилися про швидке придбання військових матеріалів у французьких компаній. У 2024 році планується виділити 300 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів, артилерії та засобів протиповітряної оборони для української армії.

Додамо, що Європейський фонд миру (ЄФМ) - це позабюджетний інструмент, заснований рішенням Ради Європи 22 березня 2021 року, дії якого вписуються в рамки спільної зовнішньої політики та політики безпеки (СЗППБ). Він спрямований на посилення здатності ЄС запобігати конфліктам та зміцнювати мир.

ЄС виділив Україні €1,5 мільярда з прибутку від заморожених російських активів

26 липня Європейський союз оголосив про передачу Україні першого траншу у розмірі 1,5 мільярда євро з прибутку від заморожених російських активів. 

"Ми перераховуємо 1,5 мільярда євро надходжень від заморожених російських активів на оборону та відбудову України", - написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Фон дер Ляєн додала, що немає кращого способу використання грошей Кремля, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішими для життя.

Нагадаємо,  8 травня після численних дискусій посли країни Євросоюзу схвалили план використання прибутків, отриманих від інвестування заморожених російських активів у Європі, на закупівлю зброї для України. За оцінками, йдеться про суму від 2,5 до 3 мільярда євро на рік.

Джерело фото: ua.depositphotos.com