НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

У 2024 році "Агенція оборонних закупівель" законтрактувала понад 400 тис. БпЛА

У 2024 році "Агенція оборонних закупівель" законтрактувала понад 400 тис. БпЛА
Фото: ua.depositphotos.com

Від початку 2024 року ДП "Агенція оборонних закупівель" Міноборони (АОЗ) законтрактувала вже понад 400 тисяч БпЛА всіх видів - від маленьких FPV до діпстрайків, які вражають цілі глибоко в тилу ворога. За невеликими винятками, це все дрони українського виробництва.

Про це повідомила директорка АОЗ Марина Безрукова.

Вона зауважила, що лише за останні 2 тижні було укладено 21 контракт на дрони на понад 3 млрд грн.

Безрукова наголосила, що оскільки АОЗ підпорядковується Міноборони, то це накладає свою специфіку:

  • можна контрактувати лише те озброєння, яке є в переліку, сформованому Генеральним Штабом та затвердженому Міністерством оборони;

"Перелік — це невелика та найбільш пріоритетна частка великої потреби, зібраної від військових, на яку передбачене фінансування. Бо можливості бюджету справді обмежені", - пояснила директорка АОЗ.

  • можна контрактувати лише те озброєння, яке отримало кодифікацію НАТО; 
  • можна контрактувати лише тих виробників, які підтвердили свої виробничі спроможності військовим представництвам Міністерства оборони.

За словами Безрукової, у цих правил є сильні і слабкі сторони. Зокрема, вона пояснила, що не дозволяється контрактувати дрони, яких немає в переліку, однак якщо вони мають багато гарних відгуків від військових, то вони там з`являються.

Такий підхід, на її думку, забезпечує максимальну надійність постачання дронів для українських військових.

Крім того, за словами директорки агенції, АОЗ перебуває в постійному контакті з виробниками, отримує зворотний зв'язок та ініціює зміни, що спрощують роботу і скорочують час до укладення контракту.

Зокрема, Безрукова зазначила, що перевірка військовими представництвами вже суттєво спростилася. Директорка наголосила, що є "ще багато простору, аби зробити процедуру контрактування БпЛА, передбачену нормативною базою Міністерства оборони, простішою та прозорішою".

Додамо, що у вересні "Агенція оборонних закупівель" встановила рекорд по дешевизні закуплених дронів - за результатами тендерів було укладено угоди на постачання 1300 дронів DJI Mavic різних модифікацій на 162,69 млн грн. Це рекордно низька ціна для закупівель в "Прозорро". Попередній рекорд належав військовій частині А 4638, яка у серпні придбала нічні мавіки по 142 887 грн.

Також повідомлялося, що з початку 2024 року "Агенція оборонних закупівель" законтрактувала безпілотних літальних апаратів (БпЛА) та комплексів на загальну суму 30 мільярдів гривень.

У серпні Кабінет міністрів виділив 24 млрд грн на закупівлю дронів для Сил безпеки й оборони.

Фото: ua.depositphotos.com