НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

В чому звинувачують екс-міністра інфраструктури Андрія Пивоварського

В чому звинувачують екс-міністра інфраструктури Андрія Пивоварського
Андрій Пивоварський. Фото: Мінінфраструктури

Колишній міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський 24 липня отримав статус обвинуваченого у справі про зловживанні владою та службовим становищем. Про це Пивоварський написав на своїй сторінці у facebook.

У своєму зверненні Пивоварський висловив сумніви щодо кількох аспектів справи. Він звернув увагу на відсутність звинувачень проти юридичних осіб, які нібито отримали вигоду, та на незрозумілість формулювання "забезпечення погодження наказу" в різних державних органах.

"Сьогодні я отримав статус обвинуваченого. Розпочинається новий етап в моїй справі, яка далі буде розглядатися в суді і я повинен буду довести, що я не винен. Сторона обвинувачення інкримінує мені … зловживання владою, тобто в умисному, з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ "ТІС - контейнерний термінал" та ТОВ "ТІС-руда" використання службовими особами влади в супереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом інтересам ДП "АМПУ", - написав він.

Екс-міністр також зазначив, що ДП "АМПУ" було визнано потерпілою стороною детективом, а не самим підприємством, і що ця державна компанія не подала цивільний позов проти нього.

ОНОВЛЕНО. 25 липня НАБУ уточнило, що йдеться саме про передачу справи за обвинуваченням проти Пивоварського й Шульмейстера до суду. Дії експосадовців кваліфіковані за частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

За версією слідства, внаслідок дії наказу Мінінфраструктури, ухваленого завдяки ним, Адміністрація морпортів України протягом 2015-2023 років зазнала збитків на понад 49 мільйонів доларів.

Справа Пивоварського

Нагадаємо, Андрія Пивоварського та його колишнього заступника підозрюють у зловживаннях, через які держава зазнала збитків на понад 30 млн доларів. 

За даними слідства, у 2015 році чиновники забезпечили ухвалення наказу, який дозволив приватним компаніям стягувати корабельний збір із суден в морському порту "Південний" на Одещині. У НАБУ вказали, що стягувати такий збір за законом може лише ДП "Адміністрація морпортів України".

16 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Пивоварському у вигляді застави у розмірі 9 997 900 гривень. Наступного дня за нього сплатили заставу.