НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

В Україні викрили підпільних брокерів підсанкційної Webmoney

В Україні викрили підпільних брокерів підсанкційної Webmoney
Фото: БЕБ

Детективи Бюро економічної безпеки України виявили групу осіб, які нелегально переводили електронні гроші з підсанкційної платіжної системи Webmoney Transfer у безготівкові кошти та готівку. Про це повідомляє БЕБ.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зазначається, що учасники цієї схеми виконували всі фінансові операції, зокрема з російським рублем, без відповідної ліцензії Національного банку України, що є порушенням законодавства України.

Підозрювані розміщували заявки на купівлю, продаж та виведення електронних коштів на одному з російських вебсайтів, отримуючи оплату від інших осіб і переказуючи кошти з власних електронних гаманців.

Загальний обсяг фінансових операцій склав десятки мільйонів гривень.

Детективи БЕБ провели 14 обшуків у Тернопільській, Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Вінницькій та Запорізькій областях.

12 особам оголосили підозру за частиною 1 статті 200 Кримінального кодексу України за незаконні дії з документами, платіжними картками та електронними грошима.

Досудове розслідування триває за ознаками злочинів, передбачених частинами 1 та 2 статті 200, частиною 3 статті 209, частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу України.

Також перевіряється можливе використання цієї схеми для фінансування російської агентури в Україні.

Нагадаємо, у 2018 році Україна запровадила санкції на три роки щодо електронної платіжної системи Webmoney. Ці санкції передбачають блокування активів, що включає тимчасове обмеження прав на використання та розпорядження майном, обмеження торгових операцій і заборону виведення капіталів за межі країни.