Бізнес закликає Раду прискорити прийняття закону про електронні аграрні розписки

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" закликає профільні комітети Верховної Ради скоріше погодити до другого читання законопроект №9266 про електронні аграрні розписки, наполягаючи на необхідности його остаточного ухвалення вже до кінця поточного року.

Як йдеться у зверненні, це необхідно задля того, щоб аграрні компанії мали змогу користуватися зазначеним механізмом вже наступного сезону. Наразі ж відсутність достатніх фінансових ресурсів, зокрема, доступних кредитів, в УКАБ вказують як одним зі стримуючих факторів для повної реалізації аграрного потенціалу України.

Водночас, електронні аграрні розписки, як наголошують в асоціації, дозволять спростити доступ до фінансових та товарних ресурсів сільськогосподарських товаровиробників, надавши можливість використовувати переваги ринків капіталу й депозитарної системи України, забезпечити залучення коштів у сільське господарство з іноземних ринків.

Як вказують в УКАБ, механізм укладення аграрних розписок працює в Україні з 2015 року й в результаті набутого досвіду застосування аграрних розписок виникла потреба в законодавчому вдосконаленні інструменту для розширення його потенціалу, що саме й передбачено законопроєктом №9266.

Запропоновані законодавчі зміни, як наголошують аграрії, мають посилити баланс інтересів сторін за аграрними розписками та сформувати для виробників кращі умови доступу до фінансування шляхом діджиталізації та автоматизації аграрних фінансів, а також використання розписок у інших секторах економіки, що дозволить надавати в заставу майбутній урожай і аграрну продукцію, прив’язану до конкретних земельних ділянок.

Крім цього, в УКАБ вказують, що модернізація аграрних розписок є особливо актуальною з огляду на очікуване зростання попиту з боку виробників на зовнішнє фінансування через збитки завдані війною, яку розв’язала рф проти України.

Нагадаємо, що законопроект №9266, внесений до парламенту на початку травня, був прийнятий у першому читанні 13 липня. Авторами документу є, зокрема, низка членів комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, в тому числі його керівництво - Данило Гетманцев, Ярослав Железняк та Олександр Ковальчук.

Джерело фото: ua.depositphotos.com