НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Українські виробники городини прогнозують дефіцит овочів через спеку та нестачу електрики

Українські виробники городини прогнозують дефіцит овочів через спеку та нестачу електрики
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Україна стоїть перед загрозою значного дефіциту овочевої продукції через надзвичайну спеку та нестачу електроенергії для поливу рослин. Власник компанії "СП "ПАЕК" Юрій Кормишкін повідомив, що овочі на полях України буквально згорають.

Про це пише AgroTimes.

"З аномальною спекою, що накрила країну, особливо наш південь, змушений порушити питання кризової ситуації не лише з урожайністю овочів, а й взагалі їх наявності. Це катастрофа, яка може досягти загальнодержавного рівня. Все горить", – каже Кормишкін.

Він додав, що протягом останнього тижня температура на полях сягала 45-47°C, а температура ґрунту – до 68-70°C. Навіть полив не рятує ситуацію, оскільки овочі просто запікаються на сонці.

"У зв'язку з практичною відсутністю електрики, насосні станції, що забезпечують полив овочів, майже не працюють. Максимальне навантаження, яке ми даємо в нічний час за наявності кількох годин електроенергії, скоро може взагалі вивести їх із робочого стану. Люди в таку спеку працювати не можуть. На полі залишається багато неякісного товару", – описує ситуацію Кормишкін.

Видання також пише, що згідно з аналітичною довідкою НААН, спека негативно позначилась на розвитку та формуванні ярих культур (гірчиці, гречки, проса, сорго, кукурудзи), які продовжують рости лише в умовах зрошення завдяки поливам.

Б'ють аграрії  на сполох і через критичну ситуацію на полях соняшнику. Аномальна спека, що охопила всю країну, завдає серйозної шкоди цій важливій сільськогосподарській культурі, адже при температурі повітря 30-32°C і вище ріст соняшнику фактично припиняється і врожай може зазнати значних втрат.

Спека зменшить врожай пізніх культур

Додамо, що Мінагрополітики повідомляли, що спека хоч і впливає на врожай ранніх зернових культур, однак для них її вплив не є критичним, але для пізніх зернових, таких як соняшник та соя спека може бути небезпечною.

Щодо пізніх культур, Висоцький зауважив, що розмір негативного ефекту спеки залежатиме від погоди у наступні тижні, бо саме зараз пік цвітіння, запилення та зростання відповідних культур.

У відомстві спрогнозували, що врожайність цього року буде на 5-7% нижчою за минулорічний результат через погодні умови.

Джерело фото: ua.depositphotos.com