НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Найвищі ціни за 7 років: в Україні стрімко дорожчають тепличні помідори

Найвищі ціни за 7 років: в Україні стрімко дорожчають тепличні помідори
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Цього тижня українським тепличним комбінатам вдалося знову підвищити відпускні ціни на помідори. Зростання цін пов'язане зі збільшенням попиту наприкінці серпня — на початку вересня, коли вибірка продукції з теплиць скорочується через сезонні фактори.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Станом на сьогодні, тепличні комбінати готові відвантажувати томати не дешевше 35–50 грн/кг ($0,85-1,21/кг), що на 13% більше, ніж наприкінці минулого тижня. Це найвищі ціни на помідори в Україні за останні 7 років.

Основна причина подорожчання — суттєве скорочення пропозиції через втрати врожаю. Аномальна спека в липні негативно вплинула на урожай як у відкритому, так і в захищеному ґрунті, що призвело до значних втрат продукції, зокрема деякі фермери втратили до 100% ґрунтових томатів.

Водночас попит на тепличні овочі залишається високим як з боку оптових компаній, так і роздрібних мереж, що також сприяє подорожчанню продукції.

Для порівняння, лише в Польщі ціни на тепличні помідори дещо вищі, ніж в Україні. Наразі ціни на томати в Україні вже втричі перевищують рівень кінця серпня минулого року. Якщо ціновий тренд продовжиться, то Україна може стати лідером за вартістю помідорів серед усіх країн регіону.

Ціни на овочі в Україні

Кінець липня відзначився зростанням цін на тепличні огірки в середньому на 25% – так, дана продукція надходила у продаж вже по 35-55 грн/кг ($0,85-1,34/кг).

Також в кінці липня почали рости ціни на ріпчасту цибулю - виробники відвантажували свій товар по 10-16 грн/кг ($0,24-0,39/кг).

Крім того, в Україні спостерігається стрімке зниження цін на картоплю нового врожаю. В середині липня фермери змушені були продавати картоплю нового врожаю за ціною від 8 до 15 гривень за кілограм (0,19-0,36 доларів США). Це в середньому на 27% дешевше, ніж наприкінці попереднього тижня.

Стрижіть газон, бур'ян, прибирайте зарослі. Садовий тример -35%Портативний душ на акумуляторі: зручний в поході і поїздкахВ Ужгороді оригінальні кросівки. Нова колекція

Також на українському ринку продовжує дешевшати морква нового врожаю. Враховуючи збільшення пропозиції цих коренеплодів, виробники змушені знижувати ціни на цей овоч практично щодня.

Джерело фото: ua.depositphotos.com