Росія блокує роботу зернового коридору: кількість виходів суден з українських портів впала до антирекорду

Росія блокує роботу зернового коридору: кількість виходів суден з українських портів впала до антирекорду

У січні кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі в день, і є одним з найнижчих показників за всі місяці існування "зернової ініціативи". Однак за останні дні ситуація погіршується.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що такий низький показник зумовлений штучним блокуванням роботи зернового коридору з боку російських інспекторів. 

"За останні дні, станом на кінець січня, ситуація погіршується і добова кількість суден впала до 2,5. Це антирекордний показник", - йдеться у повідомленні.

При цьому, середній тоннаж відправок на одному судні в січні зберігся на рівні 37 тис. тонн, що є найкращим показником за час роботи зернового коридору.

"Але на загальну кількість відправок у січні це позитивно не вплинуло. Так, Коридором за перший місяць нового року виїхало лише 2,4 млн тонн збіжжя, тоді як у вересні та жовтні це було понад 4 млн тонн. Пшениці у січні відправлено 540 тис. тонн, з них до Африки – 61 тис. тонн", - зазначили у відомстві.

Всього Україна вже відправила в рамках зернової ініціативи 675 суден із вантажем в 18,4 млн тонн. 

Нагадаємо, 17,8 мільйонів тонн української агропродукції на 659 суднах було експортовано "зерновим коридором" з портів Великої Одеси ("Одеса", "Чорноморськ" та "Південний") до 40 країн світу з 1 серпня 2022 року. При цьому за умови повноцінного функціонування коридору обсяги українського експорту на світові ринки мали становити 25-29 мільйонів тонн. Головна причина цього  – цілеспрямований саботаж російською стороною інспекцій суден в Босфорі, що призводить до стабільно великої черги з понад 100 суден.