НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Свинина живою вагою знову дешевшає через спеку та спалахи АЧС

свинка
Фото: Freepik

На цьому тижні середньозважена ціна кілограму свинини живою масою склала 58,2 грн/кг чи на 6% нижче за показник минулого тижня. Основною причиною зниження цін закупівлі живця забійних кондицій оператори вважають регіональну диспропорцію між його пропозицією та попитом, спеку та спалахи АЧС.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

 Про це свідчать підсумки щотижневого моніторингу закупівельних цін Асоціації "Свинарі України" (АСУ).

Регіональні розбіжності 

Зазначається, що минулотижневі цінові перемовини між операторами ринку живця завершилися переглядом цін закупівлі на 3-4,5 грн/кг у бік пониження.

За даними галузевих експертів, у більшості випадків, ціна цього тижня тяжіла до позначки 58 грн/кг, хоча на Сході фіксували нижчі ціни, а на Заході, навпаки, вищі.

Як повідомляють в АСУ, середньозважена ціна кілограму свинини живою масою склала 58,2 грн/кг чи на 6% нижче за показник минулого тижня.

"Основною причиною зниження цін закупівлі живця забійних кондицій оператори вважають регіональну диспропорцію між його пропозицією та попитом", - зауважують аналітики.

Подальший прогноз цін

Як наголошують в АСУ, представники м'ясопереробки поки не готові озвучувати цінові очікування через різносторонній вплив низки ринкових чинників.

"Так, на думку заготівельників, за подальшого "просідання" котирувань на Сході країни, цінам у інших регіонах буде важче втриматися на досягнутому рівні", - зауважують аналітики.

Водночас, оператори констатують, що повернення спеки цього тижня вже мало негативний вплив на пропозицію живця: так, частина свиногосподарств або просить перенести відвантаження товарних партій на кінець тижня, або змушені реалізувати тварин меншою за звичну товарну масу.

Крім цього, роботу заготівельників ускладнює і збільшення числа територій, на яких діють карантинні обмеження через спалахи Африканської чуми свиней (АЧС), які зафіксували на Кіровоградщині.

До зменшення попиту на свинину призвели перебої з електропостачанням і мобілізація

Як повідомляє "Український клуб аграрного бізнесу", у другій половині червня було зафіксовано найнижчу за останніх два роки середню ціну за кг живця (46,3 грн з ПДВ).

Останній раз така ціна спостерігалася наприкінці квітня 2022 року. Цей показник суттєво наблизився до рівня собівартості виробництва, що схвилювало виробників. Проте, вже на початку червня ціна живця підвищилась до 55,1 грн/кг з ПДВ.

"Одного фактору, який суттєво впливав би на це, немає, бо ж така ситуація спричинена комплексом причин, які нетипові для цього періоду часу. По-перше, тенденція до зростання в першій половині літа була завжди, навіть до війни. Натомість цьогоріч до зменшення попиту призвели перебої з електропостачанням, а також мобілізація. По-друге, якщо до війни імпортна свинина впливала на внутрішню цінову політику, то зараз – ні. Об`єми знизились до 300-500 т з 2500-4000 т. Ринкові зміни обумовлені винятково внутрішніми фактори, оскільки переважна більшість свинини на прилавках – українська продукція", – пояснює аналітик УКАБ Максим Гопка.