В Україні "скачуть" ціни на ягоди: що і коли подорожчає

В Україні "скачуть" ціни на ягоди: що і коли подорожчає

В умовах активної фази війни весь ринок фруктів та ягід перебуває в стані турбулентності: виробникам потрібно завжди бути напоготові, щоб упоратися з новими труднощами, такими як дефіцит палива чи окупація. Але для кінцевого покупця на ринку або в супермаркеті ціна, як і раніше, залежить від співвідношення попиту та пропозиції. Про те, чому в Україні скачуть ціни на малину, а різниця у вартості черешні у різних продавців у роздробі сягає 30 грн/кг, читайте у матеріалі Delo.ua.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

На ринку ягід та фруктів немає єдиної тенденції, є світові фактори впливу, розповідає президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник. Для прикладу: поганий урожай малини призвів до зростання ціни, а ось по лохині — надвиробництво, тому ціна на цю ягоду падає. По полуниці баланс попиту та пропозиції у 2022-му зійшовся, тож ціна на ягоду тримається на рівні минулого року.

"Якщо ми говоримо про лохину, то вона втратила в ціні не більше 5-7% в цей же період від минулого року. У середині липня ціна на цю ягоду впаде ще більше - на 15-20% порівняно з цим самим періодом в 2021-му. У той же час вартість малини зросла на 20-25% порівняно з аналогічним періодом 2021 року, в гривневому еквіваленті".

Тарас Баштанник
Тарас Баштанник

Різниця цін на черешню сягає 30-70 гривень за кілограм

На Київщині, а також у центральних та південних регіонах покупці могли помітити, що ціни на черешню у різних продавців можуть кардинально відрізнятися. Як пояснив керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев, справа у "бажанні покупців більше заробити шляхом обману".

По-перше, деякі торговці можуть обманювати, заявляючи, що нібито везуть черешню з окупованих територій, тож "накручують" ціни. Крім цього, є й ті, хто "робить бізнес", купуючи невеликі партії черешні на ринках, а тому продає за вищими цінами біля магазинів, переходів та інших місць скупчення людей.

"І виходить така ситуація, що на оптовому ринку продають черешню по 30 грн за кілограм, а біля магазину чи між будинками (як це роблять часто) продають за всі 100 грн/кг. Тому що приїде продавець із одного з районів міста та скаже, навіщо мені брати три газелі, якщо я можу взяти одну і продавати по 100 грн/кг — продукції менше, грошей більше".

Олександр Хорев
Олександр Хорев

Один із продавців черешні на ринку "Озерка" у Дніпрі на питання, де він закуповував ягоду, відповів, що нібито "вона з тимчасово окупованого Мелітополя". Це ж місто називали деякі продавці у Києві. Експерти вважають, що насправді "мелітопольську черешню" везуть із підконтрольних ЗСУ населених пунктів Запорізької області.

Скільки коштують ягоди та фрукти в різних областях України та чого чекати покупцям далі

За даними аналітиків Zakaz.ua, суттєве подорожчання спіткало майже весь асортимент ягід. Найбільше підскочила в ціні малина, майже втричі – на 197%. Зокрема, значно зросли в ціні такі ягоди: ожина – 129 грн за 200 г (на 120%), червона слива – 129 грн за 1 кг (на 96%), чорна смородина – 160 грн за 1 кг (на 25%), жимолость – 35,99 грн. за 150 г (на 23%).

У різних регіонах України ціни на ягоди та фрукти практично однакові, зазначає директор компанії "Сади Карлівщини" (Полтавська область) Анатолій Наретя.

Delo.ua побувало на місцевих ринках Львова, Одеси, Дніпра та Києва, переконавшись, що ціни справді практично ідентичні, але асортимент відрізняється. У Києві є всі основні фрукти та ягоди, характерні для середини літа: смородина, полуниця, черешня, персики, абрикос і т.д.

При цьому в Одесі на ринку стало складніше знайти звичні фрукти та ягоди. Кілограм абрикос коштує близько 50 грн/кг, персиків – 40 грн/кг. У Львові та Дніпрі така ж ситуація, при цьому покупці зауважують, що овочів цього року на ринку більше, ніж фруктів та ягід.

При цьому прогнозувати ціни експерти цього року не беруться, оскільки ситуація через війну регулярно змінюється.

"Ринок мобільний. Хороший приклад був із борщовим набором: у квітні не вистачало деяких овочів, але їх швидко привезли з ЄС (Польща, Нідерланди). Те саме з ягодами та фруктами. Можна прогнозувати, що яблука знову проваляться у ціні, як і в минулі роки, тому що на ринку спостерігається надвиробництво", — резюмує Тарас Баштанник.

У свою чергу Олександр Хорев звернув увагу на те, що покупці можуть незабаром побачити зростання цін на малину. У червні на ринках продавали малину із Дніпропетровської, Миколаївської, Кіровоградської, Черкаської областей. Там ягода м'яка та дрібна, на переробку чи заморозку виробники не зможуть її здати, тому знижують ціни у роздрібній торгівлі, щоб якнайшвидше продати.

"На ринок вже надійшла малина із західних областей, яка може полежати, то ціни піднімуться на 30-40 грн/кг. Цю малину можна заморожувати, переробляти, тому ніхто не скидатиме ціну, щоб швидше продати", — пояснив аналітик

Що з ринком ягід та фруктів на окупованих територіях

Директор компанії "Сади Карлівщини" при кожній нагоді спілкується зі своїми колегами з тимчасово окупованих територій.

"На окупованих територіях біда. Колеги з окупованої частини Харківської області не виходять на зв'язок. "Харківська фруктова компанія" повністю зруйнована. Вони в садок не заходили з лютого, бо постійно під обстрілами. В Ізюмі взагалі немає нікого, там багато хто загинув, а саду просто немає", - розповідає він.

В окупованій частині Херсонської та Запорізької областей, за словами Олександра Хорева, виробники намагалися вивезти продукцію через лінію фронту, але російські військові не дають такої можливості. Тому садівникам доводиться відправляти свої ягоди та фрукти до РФ. Херсонські ягоди можна знайти на ринках Ростова-на-Дону та навіть Москви.

Місцеві жителі у Бердянську на умовах анонімності розповіли Delo.ua, що ціни на ягоди та фрукти у місті практично не змінилися порівняно з минулим роком, оскільки виробникам складно знайти ринок збуту. Наголошують, що ціни суттєво зросли на інші продукти, такі як м'ясо.