НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Вартість розмінування непропорційна вартості землі в Україні – "Нібулон"

Вартість розмінування непропорційна вартості землі в Україні – "Нібулон"
Фото: ua.depositphotos.com

Вартість розмінування одного квадратного метра землі коливається від 3 до 5 доларів, що є непропорційно високою вартістю порівняно з ціною землі в Україні. Через це фермери не можуть покрити ці витрати самостійно, тому міжнародна підтримка є критично важливою. Про це повідомив директор із зв’язків з органами влади "Нібулону" Михайло Різак.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Війна, що триває в Україні створює безпрецедентні виклики для гуманітарного розмінування. За оцінками, третина території України – 156 тис. кв. км – потенційно забруднена мінами та іншими вибухонебезпечними пережитками війни. Причому проблема розмінування виходить за рамки суто технічних чи практичних питань – обстеження та розмінування, повторного обстеження та розчищення в регіонах поблизу лінії фронту", - повідомив Різак.

Він зазначив, що адміністративні та фінансові проблеми стали критичними. Тому для їхнього вирішення необхідно залучити та забезпечити ефективну співпрацю держави, операторів з розмінування та міжнародних партнерів.

"У фінансовому плані міжнародна підтримка є надважливою: фермери не можуть дозволити собі розмінувати свою землю, вартість якої оцінюється в 3-5 доларів за 1 кв. м. Це непропорційно вартості землі в Україні", - додав він.

Нагадаємо, раніше Мінекономіки повідомляло, що збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети становлять 11,2 мільярда доларів щорічно. Це еквівалентно 5,6% ВВП України у 2021 році. Найбільші втрати — через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків. 

Розмінування в Україні

Нагадаємо, з початку року сапери обстежили, очистили від мін і передали аграріям понад 200 тисяч гектарів родючих земель. Лише в серпні сільгоспвиробники отримали понад 20 тисяч гектарів очищених ділянок.

Найвищі темпи розмінування у Херсонській області – 146 тисяч гектарів. Це майже 60% від запланованого у цьому регіоні на поточний рік. В Харківській області за перше півріччя розмінували 11,3 тисячі гектар, а в Миколаївській – 8,3 тисячі.

Слід зазначити, що Україна сподівається повернути 80% потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами та мінами земель у господарське використання протягом 10 років.

Також, що 23 серпня Кабмін збільшив розмір частки компенсації для агровиробників, які планують розміновувати землі сільськогосподарського призначення, з 80% до 100%. Раніше компанія "Нібулон" завляла, що аграрії не можуть оплатити навіть 20% вартості розмінування (при держкомпенсації у 80%), бо не мають грошей.

Також тепер у програмі можуть брати участь ті фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, якщо вони є платниками єдиного податку четвертої групи.

Джерело фото: ua.depositphotos.com