НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

За липень аграрії отримали 61,6 млн грн компенсації за придбану с/г техніку українського виробництва

За липень аграрії отримали 61,6 млн грн компенсації за придбану с/г техніку українського виробництва
Фото: ua.depositphotos.com

У серпні сільгоспвиробникам нарахували компенсації за придбану у липні сільгосптехніку та обладнання українського виробництва на 61,6 млн грн.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Як зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко, за чотири місяці дії цієї програми аграрії отримали 152,6 млн грн компенсації за сільгосптехніку і обладнання.

За чотири місяці аграріям нараховано компенсацію:

  • за квітень – 220 тис. грн; 
  • за травень – 18,6 млн грн; 
  • за червень – 72,2 млн грн; 
  • за липень – 61,6 млн грн.

Найбільшу кількість заявок на компенсацію за придбану с/г техніку та обладнання подали у таких областях: Полтавській – 69, Кіровоградській – 63, Миколаївській – 54, Черкаській, Дніпропетровській, Одеській – по 42, Сумській – 39, Тернопільській – 38.

Загалом за весь час дії програми сільгосппідприємства придбали 859 одиниць техніки та обладнання українського виробництва на суму 913,6 млн грн.

У міністерстві наголошують, що програма, крім підтримки аграріїв, є також інструментом для розвитку українського машинобудування, адже стимулює збільшення кількості вітчизняних виробників с/г техніки. Наразі у програмі вже 121 виробник, а кількість виробів налічує понад 11 тисяч найменувань.

"Компенсація 25% вартості української сільгосптехніки — важлива складова політики "Зроблено в Україні", націлена на підтримку виробництва, тому на цей рік у бюджеті ми заклали на цю програму 1 млрд грн", - зазначила Свириденко.

Як скористатись програмою компенсації

Щоб скористатися державною програмою підтримки та отримати 25% компенсації вартості за придбану техніку чи обладнання, агровиробник має обрати постачальника з Переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку та подати до уповноваженого банку заявку та необхідні документи. Перелік постійно оновлюється.

Для виробників, які бажають подати свою техніку у перелік, необхідно звернутися на офіційну електронну пошту Мінекономіки – [email protected].

Опісля відбувається перевірка ступеня локалізації виробництва техніки та обладнання на підставі поданої виробником заявки та відповідних документів. Перелік техніки та обладнання доповнюється регулярно.

Критерії, за якими визначається відповідність виробника с/г техніки та обладнання, зазначені у п. 6-7 Постанови Кабінету міністрів України від 1.03.2017 № 130 (зі змінами).

Нагадаємо, програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва в Україні стартувала 8 квітня.

Експерти високо оцінюють її перспективи як рушія для створення потужного українського машинобудівного кластера, проте висувають і ряд зауважень, які варто було б проробити уряду та Мінекономіки. Детальніше про це читайте в статті Delo.ua.

Фото: ua.depositphotos.com