Збір врожаю під загрозою: аграрії закликають владу не підвищувати акциз на пальне

Збір врожаю під загрозою: аграрії закликають владу не підвищувати акциз на пальне
Фото: пресслужба Полтавської ОВА

Аграрії просять владу відтермінувати та зважити необхідність підвищення акцизу на пальне, адже це спричинить суттєве зростання витрат агросектору під час збирання врожаю, що є критичним в умовах здійснення польових робіт з мінімальної кількістю обігових коштів.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Про це повідомляє Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу”.

Зазначається, що зміни до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку № 11256-2 від 29.05.2024 р. (законопроект № 11256-2) засвідчують те, що основною причиною підвищення акцизу на пальне є невідкладна потреба у копіюванні ставок Директиви № 2003/96/ЄС. Високі акцизні ставки на пальне зумовлені потребою в досягненні екологічних цілей, які містяться в Зеленій угоді Європейського Союзу.

"Та навіть в ЄС бачимо, що протести і мітинги аграріїв засвідчують позицію проти скасування податкових пільг на сільськогосподарське дизельне пальне, різкого скорочення викидів парникових газів і використання пестицидів, добрив. Бо такі заходи зеленого переходу вимагають значних приватних інвестицій та державної фінансової підтримки. В Україні ж ця проблема набагато складніша через повномасштабну війну та її наслідки", - зауважують в УКАБ.

Там нагадують, що підвищення ставок акцизного податку пропонується застосувати вже з 1 липня:

  • бензин автомобільний – на 14%, 
  • дизельне пальне – на 27%, 
  • скраплений газ – на 217%.

В разі реалізації цієї законопроектної ініціативи можна очікувати, що вже влітку ціни на пальне підвищаться до 57,44 грн./літр бензину, до 54,99 грн./літр дизелю і до 32,57 грн./літр газу.

"Цей період співпадає з початком збору врожаю. Водночас, значна частина аграріїв не здійснює закупівлю великих об’ємів пального на майбутнє, адже існує ризик фізичного знищення цих запасів внаслідок повітряних атак країни-агресора. А отже, таке підвищення акцизів ляже прямим тягарем на сільськогосподарських товаровиробників у найбільш відповідальний період сезону", - наголошують в УКАБ. 

Зважаючи на те, що в структурі собівартості сільськогосподарської продукції пальне займає до 10%, безумовно, собівартість виробництва і реалізації цьогорічної продукції тільки за рахунок цього може зрости на декілька відсотків, прогнозують аграрії.

А вже з 1 січня 2028 року очікується зростання акцизних ставок на основні види пального: бензини автомобільні – на 68%, дизельне пальне – на 137%, скраплений газ – на 433%. Тож, якщо врахувати «інфляційний» фактор, то можна прогнозувати зростання вартості на основні види пального до 2028 року в діапазоні: 64,74-66,92 грн./літр бензину, 63,99-66,15 грн./літр дизелю, 56,57-58,48 грн./літр газу.

В УКАБ нагадують, що законодавець зобов’язаний дотримуватись принципу стабільності податкового законодавства, який означає, що зміни податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Тобто, запропоновані Законопроектом № 11256-2 підвищені ставки акцизного податку на пальне можуть застосовуватись виключно з 01 січня 2025 року.

"Враховуючи вищезазначене, УКАБ висловлює сподівання, що урядовці не будуть порушувати норми податкового законодавства та не продовжуватимуть політику швидкого копіювання законодавства ЄС у період воєнного стану, а натомість враховують позицію вітчизняних товаровиробників", - підсумували в УКАБ.

Нагадаємо, 4 червня Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт про підвищення ставок акцизного податку на пальне до мінімального рівня, який встановлений в Євросоюзі.

Зараз ставка акцизу для бензину становить 213,5 євро за 1000 літрів, для дизелю — 139,5 євро, автогазу — 52 євро, альтернативного палива – 162 євро, проте відповідно до положень європейської директиви № 2003/96/ЄС, мінімальні ставки акцизного податку мають бути: для бензину – 359 євро за 1000 літрів, для дизельного пального – 330 євро, а для скрапленого газу – 125 євро за 1 000 кілограмів (орієнтовно 68 євро за 1 000 літрів).

Підвищуватися акцизи до цих показників будуть протягом п'яти років.