НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

В Україні достроково запустили сервіс швидкої довідки про страхову історію автовласників

В Україні достроково запустили сервіс швидкої довідки про страхову історію автовласників

Моторне (транспортне) страхове бюро України запустило сервіс для зручного та швидкого отримання довідки про страхову історію. Як ідеться у його повідомленні, передумовою для цього стало впровадження в деяких країнах Європи змін в умовах перебування транспорту з українською реєстрацією та необхідністю українцям скористатися страховими послугами іноземних страховиків.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

В свою чергу, для оформлення договорів автострахування деякі іноземні страхові компанії просять підтвердити власну страхову історію, а також надати інформацію про участь в дорожньо-транспортних пригодах.

Право на безоплатне отримання від МТСБУ наявної в єдиній централізованій базі даних інформації про історію страхових випадків з машиною водія та історію ДТП за участю всіх машин, якими він володів протягом останніх семи років, передбачено законом про ОСЦПВ з 1 січня 2025 року.

Втім, бюро вирішило запровадити автоматичний сервіс миттєвого отримання безкоштовної інформаційної довідку з електронним підписом, не очікуючи введення зазначеного закону в дію.

Оскільки відомості у довідках містять інформацію з обмеженим доступом, для ідентифікації заявник має пройти авторизацію за допомогою електронного цифрового підпису (зокрема, це може бути "Дія.Підпис").

Після авторизації треба буде заповнити обов’язкові поля, згенерувати довідку та завантажити відповідний PDF-файл. Довідка міститиме QR-код, за допомогою якого можна перевірити її справжність.

Нагадаємо при цьому, що кількість вимог від іноземних врегулювальників за наслідками ДТП за участю українських водіїв збільшилася в I півріччі на 12,8% до аналогічного періоду 2023 року, а загальна сума відшкодування за такими вимогами - на 19%. Натомість кількість договорів міжнародного страхування “Зелена картка”, укладених українськими водіями у цей же період, впала на 8,7% (до 716 тисяч).

В МТСБУ пояснювали таку ситуацію якраз зміною умов перебування авто з українською реєстрацією в деяких європейських країнах, що змусило водіїв реєструвати їх вже на місцевих номерах і користуватися послугами іноземних СК.