НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

В Україні змінили правила продажу авто через посередників: що відомо

Автомобілі. Фото: Didgeman / Pixabay
Фото: Didgeman / Pixabay

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, відповідно до якої вдосконалюється процедура комісійної торгівлі транспортними засобами. Тепер під час продажу автівки необхідно обов'язково подавати документ, що підтверджує її вартість.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Продаж авто обкладається податком на прибуток

У відомстві нагадали, що станом на сьогодні для легкових автомобілів реалізація першого транспортного засобу впродовж року без податку, другого — 5% від вартості автівки, третього та більше — 18%.

Для вантажних автомобілів — продаж першого і другого 5% від вартості, третього і наступних — 18%.

Тому коли особа реалізовує легковий автомобіль або вантажний у сервісних центрах МВС України – обов’язковою вимогою є надання довідки про середню вартість або експертної оцінку вартості транспортного засобу. Таким чином, податки сплачуються повною мірою.

Збільшити надходження до державного бюджету

Але посередники часто занижують вартість автомобілів, які вони перепродують.

"Наприклад, якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тис. грн, і податок 5% становитиме 22,5 тис. грн. Натомість торговельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а "зі слів продавця", наприклад 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн"– пояснив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

За його словами, такі випадки трапляються дуже часто і "продаж автомобіля преміумкласу за 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність".

Наприклад, нещодавно був зареєстрований автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10000 грн. Водночас реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн.

Прогнозується, що затверджені Кабміном зміни збільшать надходження до державного бюджету.

Як наголосив Драп’ятий, середню ринкову вартість із легкістю можна перевірити на сайті Міністерства економіки України.

Станом на серпень 2024 року в Україні функціонує 3,5 тис. суб’єктів, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами. За 2023 рік через торговельні організації реалізовано 470 тис. автомобілів.

"Реалізація акту прогнозовано збільшить надходження до державного бюджету України та утвердить справедливий підхід до здійснення господарської діяльності з продажу транспортних засобів", - підсумували у МВС.

Нагадаємо, що у додатку "Дія" можна оформити купівлю-продаж автомобіля в онлайн-режимі. Нові номерні знаки та техпаспорт доставлятимуться покупцю без необхідності відвідувати сервісні центри МВС чи банки.