Київ планує створити Муніципальний банк столиці на базі несплатоспроможного АТ "Банк Січ"

Київ планує створити Муніципальний банк столиці на базі несплатоспроможного АТ "Банк Січ"

Столиця планує створити Муніципальний банк Києва та подасть заявку на участь у відкритому конкурсі на виведення з ринку неплатоспроможного банку "Січ".

Про це заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

"Місто інвестує в банк для створення на його базі Муніципального банку Києва – для подальшого його перетворення на універсальний фінансовий інструмент міста", – зауважив Поворозник.

Він підкреслив, що муніципальний банк є найкращим та надійним інструментом для проектного фінансування та роботи з міжнародними фінансовими організаціями, іноземними інвесторами-партнерами. А також для фінансування робіт з відновлення інфраструктури міста і економіки загалом. Крім того, Муніципальний банк – це оптимізація фінансів міста і значна економія коштів громади.

Також Поворозник прокоментував і плани щодо купівлі несплатоспроможного АТ "Банк Січ".

"На ринку виникла унікальна ситуація, коли банк, який продовжує працювати і виконує всі свої зобов’язання, можна придбати за менші кошти і не очікувати півтора-два роки, що потрібні для створення нового банку. Для міста придбання існуючого банку і перетворення його на муніципальний, а також утримання цього банку коштуватиме на рік менше, ніж сьогодні витрачається на комісії за обслуговування в інших банках", – зауважив Поворозник.

Нагадаємо, у серпні правління Нацбанку ухвалило рішення про віднесення АТ "Банк Січ" до категорії неплатоспроможних. Як зазначають в регуляторі, банк не виконав у встановлений строк зобов’язань перед Національним банком за кредитами рефінансування через недостатність коштів.