НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

ПриватБанк спільно із Фондом ООН створили мікрокурс з фінансової грамотності для підлітків

ПриватБанк спільно із Фондом ООН створили мікрокурс з фінансової грамотності для підлітків
Фото: ua.depositphotos.com

ПриватБанк та Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) створили унікальний мікрокурс для підлітків "Фінансові не дрібниці", який навчить їх турбуватися про гроші та свій ментальний стан.

Про це повідомляє пресслужба фінустанови.

Над розробкою курсу працювали психологи/-ні та фінансові експерти/-ки.

Зазначається, що формат курсу суттєво відрізняється від вже звичних уроків у записі і враховує спосіб мислення і сприйняття підлітковою аудиторією, їхні вподобання та інтереси. Саме тому було обрано унікальний для освітніх проєктів підхід: короткі Instagram ролики з базовою необхідною інформацією, які доповнено розширеним гайдом.

Обличчями курсу стали популярні серед підлітків інфлюенсери/-ки. Інстаграм блогерки Ellevika та Даша Кубік, а також співак гурту 7Teens Денис Родін поділилися найважливішим: як грамотно витрачати гроші, захистити рахунок від шахраїв та подбати про свої фінансові кордони, відкрити свій перший депозит та впоратися з тривогою за майбутнє.

В ПриватБанку зазначають, що після перегляду роликів учасники зможуть закріпити весь матеріал курсу, прочитавши спеціально розроблений гайд від фахівців з фінансової грамотності ПриватБанк та психологів проєкту "Не дрібниці".

Окрім того, усі власники/-ці картки Junior від ПриватБанку можуть встановити собі нові віртуальні скіни карток. Вони стануть щоденним нагадуванням про те, як берегти свої фінанси та ментальне здоров’я.

Більше інформації можна дізнатися на сайті банку.

В Україні розробили перелік навичок фінансової грамотності для дітей різного віку

Нагадаємо, фахівці Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку підготували Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України.

У розробленому документі описано ключові фінансові компетентності юних українців віком від 5 до 18 років. Ідеться, зокрема, про набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до питань у сфері управління особистими фінансами та споживання фінансових послуг.

Ці знання й уміння є основою для ухвалення відповідальних фінансових рішень, забезпечення та поліпшення власного добробуту.

Рамка поділена на чотири розділи:

1. Гроші та угоди.

2. Планування та управління фінансами.

3. Ризики та винагорода.

4. Фінансовий ландшафт.

Також у Рамці виокремлено такі наскрізні лінії:

  • цифрові фінансові компетентності; 
  • компетентності у сфері сталого розвитку; 
  • фінансова стійкість; 
  • підприємливість;
  • громадянська відповідальність.

Кожну компетентність описано в трьох вимірах:

  • обізнаність, знання та розуміння; 
  • навички та поведінка; 
  • упевненість, мотивація та ставлення.

Загалом у документі описано приблизно 900 фінансових компетентностей, які мають опанувати учні до моменту закінчення дошкільної, початкової (4-й клас), базової середньої (9-й клас) і профільної середньої освіти (12-й клас).

Рамка доступна для вільного використання державними органами, приватними організаціями та громадянським суспільством за посиланням.

Фото: ua.depositphotos.com