НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

ПриватБанк відбився від "фіктивного" позову НЗФ, покликаного покращити позицію Коломойського в суді США

ПриватБанк відбився від "фіктивного" позову НЗФ, покликаного покращити позицію Коломойського в суді США
Фото: ua.depositphotos.com

Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу ПриватБанку, скасувавши рішення Господарського суду Києва і відмовив у задоволені позову Нікопольського заводу феросплавів. Про це повідомляє пресслужба фінустанови.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Раніше ПриватБанк неодноразово скаржився на затягування розгляду апеляції адже НЗФ та афілійовані з ним компанії, зокрема Запорізький феросплавний завод, Марганецький та Покровський гірничо-збагачувальні комбінати подавали численні клопотання про відвід колегії суддів та скарги про виправлення описок у попередніх рішеннях інших судів. Через це розгляд тривав майже рік.

Як вказують у націоналізованому в 2016 році банку, метою згаданих підприємств є доведення в українських судах цільового використання виданих ним багатомільйонних кредитів, хоча сам банк не мав із ними жодних спорів і претензій щодо повернення коштів.

Навіщо НЗФ позивався до ПриватБанку

На думку адвокатів ПриватБанку, рішення українських судів про обґрунтованість кредитів і визнання всіх зобов'язань за ними виконаними були потрібні колишнім власникам банку Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову для спроб підсилення своїх аргументів у американському процесі проти ПриватБанку, де розглядається справа про відмивання грошей.

Нагадаємо, у 2019 році ПриватБанк розпочав проти своїх колишніх власників і низки інших фізичних та юридичних осіб судовий процес у штаті Делавер (США). Банк вимагає відшкодування збитків, яких він зазнав внаслідок дій, здійснених ексвласниками, їхніми наближеними особами, а також компаніями, зареєстрованими у США.

Йдеться про кошти, які у період з 2007 по 2012 рік були через схеми виведені на рахунки Коломойського й Боголюбова на Кіпр, а потім у США. В банку зазначали, що в позовах на загальну суму близько понад 685 мільйонів доларів (плюс відсотки) фігурують, зокрема, кредитні договори з НЗФ.

"НЗФ намагається фактично нейтралізувати їх рішеннями українських судів. Таким чином, юристи заводу з орбіти Коломойського та Боголюбова намагаються усунути одну ланку складної фінансової схеми, щоб поставити під сумнів усю її незаконність. Адвокати ПриватБанку вважають позов НЗФ штучним, оскільки банк не порушував прав заводу, подаючи позов у США", - казали у фінустанові.

Зазначимо, що всього НЗФ судився з ПриватБанком у двох справах. Зокрема, ця (№910/12559/20) дійшла до Верховного суду, який 17 травня 2023 року частково задовольнив касаційну скаргу фінустанови, скасувавши рішення першої та апеляційної інстанцій та направив справу на новий розгляд до Господарського суду Києва.

Однак 16 жовтня 2023 року той став на сторону НЗФ, проігнорувавши відповідні вказівки Верховного суду, які були надані для врахування під час ухвалення рішення. Відповідно, ПриватБанк це рішення оскаржив.

Раніше ж банк програв справу №910/14224/20, яка стосувалася кредитного договору з НЗФ від 2009 року на 14 мільйонів доларів. Той же Господарський суд Києва 22 січня 2021 року визнав всі зобов'язання заводу за ним припиненими. Північний апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу ПриватБанку 14 квітня 2021 року, а Велика палата Верховного суду - 19 жовтня 2022 року.

Сам НЗФ, нагадаємо, з листопада 2023 року знаходився у простої. Так само призупинили тоді роботу і згадані ЗЗФ, ПГЗК та МГЗК. Втім, вже з травня поточного року НЗФ виробництво відновив.

Джерело фото: ua.depositphotos.com