НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Дотягнуться до всіх. Понад 2000 компаній перевірять податківці до кінця 2024 року

Дотягнуться до всіх. Понад 2000 компаній перевірять податківці до кінця 2024 року

Податкові перевірки повернулися. Верховна Рада двічі вносила поправки до Податкового кодексу, які розв'язали руки Державній податковій службі. З настанням 2025 року простору для маневру у ДПС стане ще більше і під перевірки потраплять нові категорії бізнесу. У спецпроєкті “Економічна відповідальність: топ платники податків 2024” розповідаємо про те, чого бізнесу чекати від податківців та які компанії будуть проінспектовані у першу чергу. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Відновлення податкових перевірок відбувається поетапно. І хоча формально мораторій на контрольно-ревізійні заходи досі зберігається, заборона на перевірки стосується лише обмеженої кількості платників податків.

Податкові перевірки - чого чекати до кінця року

Закон № 3219-IX з 1 серпня 2023 року дозволив проведення планових документальних перевірок бізнесу, який здійснює діяльність:

  1. у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  2. у сфері організації та проведення азартних ігор;
  3. у сфері надання фінансових та платіжних послуг.

Ще один закон № 3453-ІХ дав ДПС право з 1 грудня 2023 року включати до план-графіку документальних планових перевірок інші категорії бізнесу. Зокрема, це можуть бути компанії, у яких спостерігаються певні "перекоси" у сумах сплати податків та у рівні заробітної плати співробітників.

Наприклад, податківці можуть перевіряти нерезидентів, які ведуть в Україні діяльність через відокремлені підрозділи та постійні представництва.

Також ДПС може прийти з перевіркою до інших платників податків, які мають підвищений рівень ризику недоплати податку на прибуток та ПДВ, або виплачують співробітникам менше заробітної плати, ніж підприємства з цієї галузі в цьому ж регіоні.

Документальна планова перевірка можлива і у тому випадку, якщо у платника податків дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більш ніж удвічі. Або якщо загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан та доходи (фізособи-підприємця – ред.), становить 75% суми річного доходу. Це за умови, що сума річного доходу, одержаного від підприємницької діяльності, від 10 млн грн.

Наталія Олексів адвокат Ario Law Firm

Кого перевіряти не мають права

Мораторій поки що не втратив своєї сили остаточно. Тому заборона на документальні перевірки до 1 грудня 2024 року зберігається для платників єдиного податку 1 та 2 груп, крім перевірок, пов'язаних із припиненням підприємницької діяльності.

Також, з деякими винятками, ДПС не може проводити документальні та фактичні перевірки бізнесу, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії.

У той же час мораторій не поширюється на бізнес, який на дату початку можливих бойових дій був розташований на цій території бойових дій. Але в цьому випадку під перевірки потрапляють лише платники податків, які виробляють та продають підакцизну продукцію, займаються організацією азартних ігор, здійснюють операції з обміну валют.

Скільки податкових перевірок заплановано до кінця 2024 року

Згідно з оновленим планом-графіком перевірок, який було розміщено на сайті ДПС 31 липня, у 2024 році податкова проведе:

  1. документальні перевірки понад 2300 юридичних осіб, зокрема представництв нерезидентів;
  2. документальні перевірки понад 900 фізосіб;
  3. документальні перевірки порядку 170 юрособ та фізосіб з питань, що стосуються сплати ПДФО, військового збору та єдиного соцвнеску.

Кого податківці перевіряють частіше

Як розповідають опитані Delo представники бізнесу та правозахисники, ДПС робить акцент не лише на відстрочених перевірках (які були заблоковані ще на початку 2022 року у зв'язку із запровадженням військового стану), а й на нові перевірки як підприємців, так і юридичних осіб, незалежно від обсягів їхньої діяльності.

Під особливу увагу податківців потрапили фінансові установи, виробники харчових продуктів, підприємства оптової торгівлі, сільського господарства та підприємства зі сфери енергетики. Найбільші компанії з доходами у мільярди гривень теж увійшли до списку перевірок. Особливо активно проводяться камеральні та документальні перевірки.

Ігор Ясько адвокат та керуючий партнер юридичної компанії Winner

Під час проведення перевірок фіскали приділяють особливу увагу:

  1. операціям, що призвели до падіння рівня сплати податку на прибуток (через збитки) та ПДВ, до накопичення дебіторської заборгованості;
  2. підозріло низькому рівню заробітної плати найманих робітників, який може свідчити про мінімізацію зарплатних податків;
  3. операціям юросіб, які проводяться з фізособами-підприємцями, "ризиковими" контрагентами та нерезидентами;
  4. наявності чи відсутності первинних документів, що підтверджують господарські операції.

Які порушення знаходить ДПС

У ході планових документальних перевірок, що проводяться у 2024 році, податківці найчастіше донараховують податок на прибуток та ПДВ, зменшують суми бюджетного відшкодування, коригують податкові зобов'язання (у бік збільшення, зрозуміло) за операціями, у ході яких не зафіксовано рух товарів, чи за операціями, які проводились без первинної документації

"Підставою для донарахування можуть бути ситуації, коли акти наданих послуг/виконаних робіт не містять усіх обов'язкових реквізитів, коли платник податків не може документально обґрунтувати економічну доцільність господарської операції, або якщо щодо контрагентів платника податків відкрито кримінальні провадження",  наводить приклад Наталія Олексів.

Досить прискіпливо податківці ставляться до платників податків, які вказують у податковій звітності некоректні дані, неправомірно застосовують податкові пільги та не надають відповіді на запити ДПС (останнє, до речі, може стати причиною фактичної виїзної перевірки).

Оскаржувати результати перевірок можна і варто

Судова практика свідчить про те, що найчастіше бізнес не погоджується з:

  • результатами камеральних перевірок, що стосуються сум ПДВ, заявлених до відшкодування з держбюджету; 
  • результатами фактичних перевірок з питань виробництва та обігу підакцизних товарів; 
  • підсумками документальних позапланових перевірок, що стосуються дотримання валютного законодавства.

"Підставами для оскарження платники податків вказують процедурні порушення під час проведення перевірок, необґрунтованість та безпідставність висновків інспекторів щодо суті порушень. При цьому найбільша кількість судових спорів пов'язана з порушенням строків реєстрації ПДВ-накладних", – уточнює Наталія Олексів.

Втім, звернення до судів дають свій результат. Як правило, рішення приймаються на користь платників податків.

"Наш досвід свідчить, що 90-95% випадків, коли підприємці звертаються до суду, вирішуються на користь бізнесу. Це пояснюється тим, що перевірки часто проводяться поверхово і не охоплюють суть фінансової діяльності підприємств. Основний акцент робиться на тиск і накладення штрафів без належного обґрунтування", – пояснює Ігор Ясько.

Іншими словами, незважаючи на обіцяний перехід ДПС до ризик-орієнтованої моделі, яка має позбавити перевірок законослухняний бізнес, податківці, як і раніше, діють по-старому, виписуючи штрафи всім поспіль замість виявлення реальних порушень.

Хочеться вірити, що ситуація змінюватиметься на краще. Але в умовах катастрофічної нестачі коштів у держбюджеті та у зв'язку з необхідністю мобілізувати внутрішні ресурси для його наповнення бізнесу варто готуватися до гіршого.

Отже фіскальний тиск тільки зростатиме, як через майбутнє підвищення податкових ставок, так і у зв'язку з розширенням повноважень податкових інспекторів.