НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Кабмін здешевив кредити для бізнесу через держпрограми

Кабмін здешевив кредити для бізнесу через держпрограми
Фото: ua.depositphotos.com

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка удосконалює процес надання фінансової державної підтримки для мікро-, малого та середнього бізнесу в рамках програм "Доступні кредити 5-7-9%", "Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%" та "Доступний факторинг". Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зокрема, постановою передбачена можливість зменшення процентної ставки для бізнесу шляхом поєднання державної підтримки за програмами 5-7-9 з партнерськими програмами уповноважених банків.

Також постанова удосконалює механізм надання гарантій уповноваженим банкам через Фонд розвитку підприємництва (ФРП).

Також з 1 грудня 2024 року  у рамках програми 5-7-9 для кредитування сільськогосподарських підприємств будуть застосовуватись екологічні та соціальні стандарти Світового банку.

Окрім цього, постановою регулюються умови міжнародного співробітництва для залучення доступного фінансування для українського бізнесу. Це включає співпрацю зі Світовим банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Міжнародною асоціацією розвитку, а також виконання домовленостей з МВФ щодо узгодження підтримки малого та середнього бізнесу з фінансовими можливостями держави.

Водночас у Мінфіні нагадають, що програму "Доступні кредити 5-7-9%" реалізує ФРП, який уклав угоди про співробітництво з 46 уповноваженими банками. 

5-7-9: умови програми

"Доступні кредити 5-7-9%" – це програма, запущена в лютому 2020 року й призначена для підтримки малих та середніх підприємств, які отримують до 50 млн грн прибутку на рік.

Ці кошти можна витратити на:

  • купівлю нових або вживаних засобів для підприємства;
  • модернізацію наявних засобів;
  • будівництво, реконструкцію чи ремонт у приміщеннях, де ведеться основна господарська діяльність (крім офісних приміщень);
  • поповнення обігових коштів до 25% від вартості інвестиційного проєкту та на схожі цілі.

Відсоткові ставки розподілено таким чином:

  • 5% річних призначено для бізнесів, виручка яких становить до 25 млн грн, і які мають створити щонайменше два робочі місця протягом першого кварталу;
  • 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, без умови щодо робочих місць; 
  • 9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн гривень.

Фото: ua.depositphotos.com