НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Qualcomm розглядає можливість придбання компанії Intel

Qualcomm розглядає можливість придбання компанії Intel
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Один із найбільших світових виробників мікросхем Qualcomm звернувся до свого конкурента Intel з приводу можливого придбання компанії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє The New York Times

За інформацією двох джерел, знайомих із ситуацією, переговори поки що перебувають на ранньому етапі та є конфіденційними.

Видання пише, що офіційної пропозиції Qualcomm для Intel поки що не надходило, і перед будь-якою можливою угодою стоять значні перешкоди. Одна з головних проблем — це регуляторна перевірка, оскільки обидві компанії мають величезне значення для національної безпеки США та займають ключові позиції в індустрії напівпровідників.

Угода може стикнутися зі складнощами через ливарний бізнес Intel, який наразі зазнає труднощів. Невідомо, чи буде Qualcomm готова взяти на себе цей напрямок діяльності, який вимагає значних ресурсів і інвестицій. Крім того, самі виробничі потужності — це дорогий та складний бізнес, у якому Qualcomm досі не брала участі.

Зазначається, що попри зниження вартості акцій майже на 40% за останній рік, Intel все ще оцінюється в 93 мільярди доларів. Натомість ринкова капіталізація Qualcomm складає 169 мільярдів доларів, оскільки її акції зросли на 55%. Придбання Intel буде коштовним кроком для Qualcomm, проте, ймовірно, компанія більше зацікавлена у напрямку розробки чіпів та досвіду Intel у програмному забезпеченні для ПК.

Експерти попереджають, що угода може зіткнутися з жорсткою антимонопольною перевіркою, оскільки обидві компанії відіграють важливу роль у розробці чіпів для оборонних та інших критичних застосувань. Будь-які спроби придбання будуть ретельно перевірятися з міркувань національної безпеки, оскільки США прагнуть зберегти лідерство в напівпровідниковій індустрії.

Поки що переговори залишаються на початковій стадії, і їхній результат залишається невизначеним.

Нагадаємо, в серпні Intel оголосила про плани скоротити понад 15% своєї робочої сили, що становить приблизно 17 500 працівників, і призупинити виплату дивідендів, починаючи з четвертого кварталу 2024 року. Після такого оголошення, акції компанії впали на 20%, що призвело до втрати понад 24 мільярдів доларів ринкової вартості. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com