НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Рада прийняла за основу законопроєкт про перезавантаження системи перевірок бізнесу

Рада прийняла за основу законопроєкт про перезавантаження системи перевірок бізнесу
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада України підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №5837, який перезавантажує систему перевірок бізнесу. 

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Яка мета законопроєкту

Зазначається, що на меті законопроєкту "Про основні засади державного нагляду (контролю)" – створення сприятливого середовища для ведення бізнесу, розвитку малого і середнього підприємництва. 

Також в Мінекономіки зауважили, що масштабна дерегуляція є складовою однієї з чотирьох стратегічних цілей, ухваленої урядом Стратегії МСП — відновлення та полегшення ведення бізнесу. Дерегуляційний підхід Стратегії відповідає меті ЄС щодо спрощення регуляторного середовища та допоможе ефективнішій роботі та зростанню малого й середнього бізнесу в межах єдиного ринку, принципу пріоритетного врахування потреб МСП  (Think small first), аналізу впливу регулювання на їх діяльність.

За словами першого заступника міністра економіки Олексія Соболева, Мінекономіки прагне перезавантажити систему перевірок, переорієнтувати панівний сьогодні карально-репресивний підхід до нагляду та контролю на превентивний і ризик-орієнтований.

"Одна з ключових цілей — запровадити збалансовану, прозору систему, яка гарантувала б подальше формування сприятливого бізнес-клімату та середовища для розвитку бізнесу. Та водночас захищала б інтереси держави та людей", — пояснив Соболев.

Що передбачає ухвалений законопроєкт

  • Добровільне страхування цивільної відповідальності роботи підприємців. Для застрахованих підприємців із середнім та незначним ступенем ризику зменшиться кількість планових перевірок; 
  • Аудит діяльності підприємців як попереджувальний захід. Підприємці зможуть залучати до такого аудиту фахівців органу контролю або незалежної організації. Виявлені правопорушення  можна буде виправити, при цьому штрафні санкції до бізнесу не застосовуватимуться. Позитивний висновок аудиту дозволить зменшити кількість планових перевірок в півтора рази: період між перевірками збільшиться для високого ступеня ризику з 1 до 1,5 років, середнього – з 3 до 4,5 років, незначного – з 5 до 7,5 років. 
  • Створення в органах контролю інститут громадських рад з питань державного контролю за участі представників бізнесу. Залучення громадськості до розгляду скарг підприємців підвищить об’єктивність та публічність такого розгляду, зменшить навантаження на суди шляхом досудового розгляду скарг. 
  • Розширення та вдосконалення функціоналу Інспекційного порталу. Наприклад, заходи контролю та обмін документами здійснюватимуться в електронній формі. Запроваджується е-кабінет для підприємців з можливістю подання скарги та відмови від комплексної перевірки через е-систему тощо. Автоматизація процесів дозволить економити час та ресурси підприємців і державних органів. 
  • Запровадження відповідальності керівника органу контролю за недотримання підлеглими процедурних вимог та дисциплінарної відповідальності посадових осіб органу контролю, якщо суд підтвердить незаконність рішення цього органу контролю.

Також в Мінекономіки підкреслили, що водночас документ посилює захист прав громадян та стимулює бізнес бути відповідальним завдяки ліквідації недоброчесних схем уникнення законних перевірок.

Зазначається, що до розробки документа доклали зусиль органи державної влади та громадські організації, в ньому врахована позиція бізнес-асоціацій та галузевих об’єднань.

Дерегуляція в Україні

Зауважимо, в Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців. Щоб спростити умови ведення бізнесу, у січні 2023 року Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з дерегуляції, яка вже переглянула 1323 регуляторних інструментів для бізнесу. З них 456 рекомендовано скасувати, 584 – спростити. 

У березні 2024 року Кабінет міністрів вніс зміни до понад півсотні застарілих актів та визнав такими, що втратили чинність, 15 постанов. Зокрема, з низки постанов були виключені вимоги ставити печатки на документах, які підприємці подають до органів держвлади, якщо така вимога не встановлена законами.

В Україні запрацював сайт, на якому відображатиметься повна інформацію про перебіг, досягнення та цілі реформи дерегуляції. Сайт deregulation.me.gov.ua містить форму зворотнього зв’язку для підприємців, за якою вони можуть лишити відгук про ухвалені зміни та запропонувати нові.

Фото: ua.depositphotos.com