НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Ринок тютюну та алкоголю без підробок: в Україні готуються до запуску системи "еАкциз"

алкоголь
Фото: Freepik

Скоро в Україні запрацює система “еАкциз”, яка повністю візьме під контроль обіг алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Кабінет Міністрів ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами, "еАкциз" замінить традиційні паперові акцизні марки на електронні з унікальними кодами, що дозволить людям сканувати продукцію за допомогою застосунку "Дія", перевіряти легальність і походження товару та надсилати скарги в разі порушень.

Як пояснив міністр, схвалені урядом документи регулюють функціонування системи "еАкциз", роботу з бізнесом і державними органами, взаємодію з іншими реєстрами, витяги з системи, а також відстеження підакцизних товарів, зокрема завдяки складанню акцизного електронного документа (АЕД) та унікального групового ідентифікатора (УГІ).

Федоров зауважив, що зараз збитки від контрабанди колосальні — лише за 2023 рік держава втратила понад 30 мільярдів, а цифровізація сфери допоможе зекономити мільярди бюджету.

Зазначається, що "еАкциз "дозволить:

  • бізнесу отримувати акцизні марки без бюрократії та візитів до податкової служби;
  • споживачам перевіряти легальність продукції через Дію;
  • державі не втрачати кошти через тіньовий ринок тютюну та алкоголю.

В Україні запровадять електронну акцизну марку

Нагадаємо, Верховна Рада України у другому читанні та в цілому прийняла законопроєкт №8287 "про забезпечення електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах". Основна зміна полягає в тому, що в Україні запровадять електронну акцизну марку.

Електронний акциз буде представлений у вигляді QR-коду. Раніше виробники тютюнових виробів зазначали, що, вважають, що цей підхід не відповідає європейському законодавству.

З 1 січня 2025 року електронна система почне працювати на повну. Тому повністю скасують маркування звичайними марками акцизного податку алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет.