НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,44

41,37

EUR

45,55

45,40

ТРЦ Гулівер оцінили в 7,6 млрд гривень

ТРЦ Гулівер
Фото: gullivercenter.com

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало офіційний звіт оцінки щодо ТРЦ Gulliver (ТОВ «Три О»), який рішенням суду було передано в управління нацагентства.

Про це повідомила голова АРМА Олена Дума.

За її словами, оцінювач, ПП "Бізнес Консалтинг", якого було обрано на прозорому конкурсі, надав АРМА звіт оцінки.

"За результатами оцінки, вартість ТРЦ Gulliver становить 7,6 млрд грн. Після обробки та зведення усієї інформації, підготовки тендерної документації, АРМА оголосить конкурс на відбір управителя ТРЦ Gulliver. Усі охочі зможуть взяти участь та позмагатися за можливість управляти одним із найбільших ТРЦ столиці", - зауважила Дума. 

Вона додала, що АРМА вже готується до посилення замовних інформкампаній за замовленням тих, кому не вигідно, щоби держава почала отримувати значні надходження від управління цим резонансним активом.

Нагадаємо, 26 липня АРМА повідомляло, що за участі правоохоронних органів та незалежних експертів-оцінювачів розпочало процес огляду та оцінки нерухомого майна ТРЦ Gulliver.

Керівництво Gulliver звинувачують в ухиленні від сплати податків

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд задовольнив клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора і наклав арешт на майно ТОВ "Три О", зокрема на ТРЦ Gulliver у Києві, площа якого становить 151,8 тисячі квадратних метрів.

Правоохоронці встановили, що протягом 2019-2021 років керівництво ТРЦ укладало договори з підконтрольними субпідрядними компаніями, частина з яких мала ознаки фіктивності та транзитності. Договори стосувалися надання різних послуг і придбання матеріальних цінностей.

Це й стало предметом розслідування детективів Бюро економічної безпеки, які в 2023 році повідомили про підозру генеральній директорці ТОВ "Три О" Ірині Круппі в ухиленні від сплати податків на 146 мільйонів гривень.

Пізніше, 24 квітня Офіс генерального прокурора ініціював передачу ТРЦ Gulliver бізнесмена Віктора Поліщука, власника мережі магазинів "Ельдорадо", до АРМА. Клопотання було подано до Шевченківського районного суду Києва в рамках кримінального розслідування БЕБ щодо ухилення керівництвом ТРЦ від сплати податків. 

Вже 3 червня суд розглянув клопотання ОГП про передачу ТРЦ  в управління АРМА та задовольнив клопотання в рамках кримінального провадження, але питання про реалізацію майна суд не вирішував. Прокурор зазначив, що вимагалася лише передача ТРЦ в управління АРМА, а не його реалізація.

Додамо, що судова ухвала також передбачає, що АРМА має здійснювати періодичні перевірки ефективності управління арештованими активами не рідше одного разу на місяць. Також досудове розслідування охоплює не тільки ухилення від сплати податків та зборів, але і легалізацію майна, здобутого злочинним шляхом у особливо великих розмірах.