НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні почали реєструвати угоди купівлі-продажу часток ТОВ через Нацдепозитарій: яка компанія стала першою

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Національний депозитарій України успішно провів першу операцію з внесення змін до облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Про це повідомляє Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку.

В рамках операції НДУ здійснив переказ часток ТОВ "Кардсервіс" (код ЄДРПОУ 39551837) на рахунках, відкритих у своїй обліковій системі. Операцію було проведено на підставі розпоряджень уповноваженої депозитарної установи ТОВ "Універ Капітал" (33592899), яка обслуговує рахунки учасників зазначеної компанії.

Як зазначив засновник та президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак, реалізація ведення часток в обліковій системі НДУ відкриває новий сегмент послуг, які депозитарні установи можуть надавати для клієнтів, як для самих ТОВ, так і для власників часток у них.

Зокрема, йдеться про надійне зберігання, захист від рейдерства та "чорних нотаріусів", зручність та швидкість операцій з частками, виплату дивідендів, проведення зборів співвласників тощо.

За словами голови НКЦПФР Руслана Магомедова, перша операція з реєстрації зміни власності частки в ТОВ у НДУ є важливим етапом у розвитку ринку корпоративних прав в Україні, адже вона забезпечує прозорість і безпеку правочинів із частками товариств.

Нагадаємо, що можливість для товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю та їх учасників перевести облік часток властності з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань до облікової системи часток НДУ була запроваджена ще в березні цього року.

Що відомо про "Кардсервіс"

Деталі ж самої угоди "Кардсервісу" в повідомленні не розголошуються. Як ідеться на сайті компанії, вона єдина в Україні спеціалізується на обслуговуванні програм кредитування фізичних осіб за технологією private label credit cards - карток лояльності магазинів з кредитною лінією для постійного покупця.

Сьогодні "Кардсервіс" обслуговує більше 100 кредитних програм для продавців різноманітних товарів та послуг - побутової техніки та електроніки, меблів, одягу та взуття, прикрас та аксесуарів, туристичних путівок та авіаквитків, запчастин та послуг з ремонту авто, послуг стоматології та інших медичних послуг.

Компанія має статутний капітал у 3 мільйони гривень. Згідно з оновленими напередодні даними в системі Youcontrol, її 100%-ним власником вказано Дмитра Богодухова.

За даними ресурсу Opendatabot, "Кардсервіс" останні роки майже не заробляв грошей: зокрема, в 2021 році при доході 23,3 мільйона гривень компанія, що офіційно мала 20 працівників, отримаа 707 тисяч гривень прибутку; в 2022 році, коли згідно звітності число працівників скоротилося до 10 - при 21,1 мільйона гривень доходу вона отримала лише 55 тисяч гривень чистого прибутку, а в 2023 році - при 17 мільйонах гривень прибутку заробила тільки 56 тисяч гривень.

Джерело фото: ua.depositphotos.com