НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Легалізація криптовалюти може дати додатковий дохід бюджету, - Мінцифри

Легалізація криптовалюти може дати додатковий дохід бюджету, - Мінцифри
Фото: ua.depositphotos.com

Оскільки останніми тижнями триває активна дискусія між представниками уряду, депутатами та бізнесом щодо законопроєкту з підвищення податків, то легалізація крипти може стати ефективною альтернативою при пошуку нових джерел податкових надходжень. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Таку думку висловив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Водночас він зауважив, що для розвитку криптоіндустрії важливо запровадити стимулювальне оподаткування операцій із новим класом активів.

Пояснюючи важливість такого рішення, Борняков наголосив, що сучасний криптобізнес вибирає ринки з привабливими умовами та низькими податками — Польщу, Литву чи інші країни.

"Україні потрібно конкурувати. Неконкурентні податки відлякають великі компанії, детінізація крипторинку не відбудеться, а його користувачі уникатимуть сплати податків. Потрібно знайти баланс між інтересами держави та бізнесу", - зазначив заступник міністра.

Рішенням цього питання повинен стати законопроєкт №10225-1, розроблений Мінцифрою спільно з бізнесом.

Що пропонує проєкт закону №10225-1

Згідно з повідомленням Борнякова, законопроєкт №10225-1 передбачає:

  • пільгове оподаткування доходів від операцій з криптою для фізичних осіб на 8 років: 5% у перші 3 роки, 9% у наступні 5 років і 18% після 8 років; 
  •  податок на прибуток для криптопровайдерів збережеться на рівні 18% або 9% податку на виведений капітал за умови використання спеціального режиму Дія.City.

Водночас законопроєкт створить значні можливості для розвитку криптобізнесу:

  • відновлення роботи крипто-гривневих шлюзів; 
  • відкриття банківських рахунків для компаній та розвиток глобальної e-commerce; 
  • судовий захист учасників крипторинку та страхування криптоінвестицій; 
  •  створення нових компаній та робочих місць.

На думку заступника міністра цифрової трансформації, такий підхід стимулюватиме розвиток крипторинку та сприятиме формуванню культури сплати податків серед його користувачів. При цьому дані про розмір зібраних податків за перехідний період допоможуть визначити оптимальну ставку для оподаткування бізнесу в цій сфері.

Раніше повідомлялося, що з 2016 по 2022 рік Україна зазнала значних економічних втрат через відсутність регулювання криптосфери. За словами Борнякова, країна втратила 48,8 мільярдів доларів доходів населення та компаній, а також 4 мільярдів доларів податкових надходжень.

Як зараз відбувається оподаткування доходу з криптоактивів

Наразі оподаткування операцій з віртуальними активами здійснюється за загальними правилами та ставками, встановленими Податковим кодексом України для фізосіб, розповів член НКЦПФР Юрій Бойко. Тобто, дохід, отриманий фізособою від продажу ВА, включається до загального річного оподатковуваного доходу, незалежно від місцезнаходження джерела його виплати.

При цьому оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з віртуальними активами. Фізична особа - платник податку зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року. Після цього він сплачує податки з таких доходів: 

  • ПДФО у розмірі 18%,
  • військовий збір у розмірі 1,5 %.

"Зрозуміти статистику декларування цих доходів досить складно, оскільки, за існуючими правилами, вони  мають потрапити або у категорію "доходи, отримані від нерезидентів", або "інші доходи". В цих категоріях можуть бути представлені доходи, що не пов'язані із криптоактивами. Як наслідок, більш  детально розшифрувати таку інформацію можливо лише  за  результатами документальних перевірок, проведення яких щодо фізосіб суттєво обмежено на період воєнного стану", - пояснює Бойко.

Більше про ситуацію з регулюванням ринку криптовалют в Україні читайте в матеріалі Delo.ua. 

Фото: ua.depositphotos.com