НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Без смартфонів та одягу: проблеми з платежами залишили росіян без імпортних товарів

Без смартфонів та одягу: проблеми з платежами залишили росіян без імпортних товарів
Фото: Depositphotos

Через масові відмови банків проводити платежі, з якими російські компанії зіткнулися в Туреччині, Китаї, на Близькому Сході та країнах колишнього СРСР, уряд РФ визнав втрату імпорту на $30 мільярдів.

Про це пише The Moscow Times.

Зазначається, що згідно оновленого макропрогнозу Мінекономрозвитку РФ за підсумками 2024 року, обсяги імпорту в країні-агресорі будуть на $29,2 млрд нижчими від початкового плану.

За оцінкою відомства, за рік у країну буде ввезено товарів на $294,9 млрд замість $324,1 млрд у квітневій версії прогнозу. В результаті замість збільшення імпорту порівняно з минулим роком на $21,2 млрд, російська економіка отримає його скорочення на $8 млрд.

Крім того, Мінекономрозвитку РФ знизило оцінки імпорту на 2025-27 рр.: у сумі обсяги поставок з-за кордону в Росію будуть на $66,3 млрд менші від початкового плану.

"Нові оцінки уряду з імпорту виявилися набагато гіршими за найпесимістичніші офіційні прогнози, які давалися навесні. А головна причина – це складнощі з транскордонними розрахунками через дію вторинних санкцій", - зауважує головний економіст «Ренесанс Капіталу» Олег Кузьмін.

Видання нагадує, що після посилення санкцій США наприкінці грудня минулого року від роботи з Росією відмовилися банки Туреччини, платежі стали масово блокувати банки Китаю, до яких з літа приєдналися кредитні організації Казахстану та Киргизстану – ключові фінансові хаби, через які проводили платежі російські компанії.

До серпня, за даними Reuters, обсяги транзакцій, що зависли, досягли десятків мільярдів юанів, а імпортерам довелося вивозити в Гонконг золоті зливки, щоб розплатитися з постачальниками з КНР. У серпні затримки та блокування платежів розпочалися в банках ОАЕ, через які йшла оплата в юанях за китайську техніку та товари.

За даними центробанку РФ, за перше півріччя обсяги імпорту в Росію скоротилися на 9%, до $137,9 млрд.

Крім того, постачання в Росію товарів з Європи впали до мінімуму з 1999 року. І це не межа: з вересня транскордонні платежі для російського бізнесу обмежив Райффайзенбанк, а це може призвести до скорочення постачання одягу, взуття, текстилю та аксесуарів, розповідали представники імпортерів The Moscow Times.

Підсумком для російських споживачів стане скорочення асортименту техніки та одягу, попереджають аналітики Альфа-банку. За їхньою оцінкою, на горизонті 6–9 місяців «найвірогіднішим сценарієм» буде зростання цін на техніку на 15–20%, а також «погіршення різноманітності» товарів. Причому найбільш агресивне подорожчання, за їхнім прогнозом, чекає на комп'ютери і смартфони, які в Росії практично не виробляються.

"Після зникнення частини імпортної техніки російським споживачам доведеться поступово переодягатися у вітчизняний одяг. Через складнощі з розміщенням замовлень за кордоном торгові мережі та російські бренди, швидше за все, розширюватимуть співпрацю з російськими фабриками", - прогнозують аналітики банку.

Нагадаємо, китайська компанія Alibaba, якій належить маркетплейс AliExpress, зробила  жорсткішими правила застосування сервісу для Росії, переставши приймати рублі і не дозволяючи оформити доставку в країну-агресор.

Джерело фото: ua.depositphotos.com