НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Держпраці позбавили деяких невластивих функцій: яких саме

Держпраці позбавили деяких невластивих функцій: яких саме
Фото: Depositphotos

Верховна Рада України прийняла в цілому закон про розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, гірничого нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зазначається, що відповідний урядовий законопроєкт №9219 у другому читанні на засіданні у четвер підтримали 323 народних депутати.

Що зміниться

Документ дозволить перерозподілити та оптимізувати функції між відповідними центральними органами виконавчої влади.

Зокрема, іншим органам передаються такі функції Держпраці:

  • реєстрації та обліку великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів — до МВС;
  • контролю за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії ) — до Держпродспоживслужби.

Крім цього, для дотримання принципу неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання, Держпраці не проводитиме технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті.

Закон набирає чинності через шість місяців з дня, наступного після його офіційного опублікування. 

Як додали в МВС України, у сервісних центрах відомства вже готуються до реєстрації великовантажних транспортних засобів та технологічної техніки: бульдозерів, навантажувачів, дорожньо-будівельних машин, тощо.

Дерегуляція в Україні

Зауважимо, в Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців. Щоб спростити умови ведення бізнесу, у січні 2023 року Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з дерегуляції, яка вже переглянула 1323 регуляторних інструментів для бізнесу. З них 456 рекомендовано скасувати, 584 – спростити. 

У березні 2024 року Кабінет міністрів України вніс зміни до понад півсотні застарілих актів та визнав такими, що втратили чинність, 15 постанов. Зокрема, з низки постанов були виключені вимоги ставити печатки на документах, які підприємці подають до органів держвлади, якщо така вимога не встановлена законами.

В Україні запрацював сайт, на якому відображатиметься повна інформацію про перебіг, досягнення та цілі реформи дерегуляції. Сайт deregulation.me.gov.ua містить форму зворотнього зв’язку для підприємців, за якою вони можуть лишити відгук про ухвалені зміни та запропонувати нові.

Джерело фото: ua.depositphotos.com