НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Донецька ОВА марно витратила 100 мільйонів гривень на водогін у Святогірську – аудит

Святогірськ, лавра, танк, деокупація
Танк на фоні Святогірської лаври. Фото: скриншот відео ГУ НП в Донецькій області

Обладнання для відновлення зруйнованої обстрілами системи водопостачання та водовідведення у Святогірську, на яке департамент житлово-комунального господарства Донецької обладміністрації витратив майже 100 мільйонів гривень, так і не було введено в експлуатацію. Про це повідомляє Державна аудиторська служба.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як з'ясували фахівці управління Східного офісу відомства в Донецькій області, після масштабних руйнувань водогону профільний департамент придбав модульні очисні споруди та насосну станцію у приватного підприємства "Полі", яке стало переможцем закупівель.

Однак компанія виконала не всі умови укладеного з департаментом договору, зокрема не було проведено пусконалагоджувальних заходів для забезпечення правильного функціонування всіх вузлів споруд та не надано виконавчих схем щодо підключення до зовнішніх інженерних мереж.

Крім того, як виявилося, Святогірська міська військова адміністрація не мала інформації про те, чи є на території громади свердловини, до яких планувалося підключення обладнання для водопостачання.

Зазначається, що аудитори намагалися провести зустрічну звірку на "Полі", але за зазначеною юридичною адресою цього підприємства "знайти не вдалося".Про результати ж перевірки поінформовано правоохоронні органи.

Також аудитори надіслали департаменту Донецької ОДА вимогу щодо забезпечення ефективного використання обладнання для відновлення водогону, наголошуючи, що без водопостачання неможливо провести наступний опалювальний сезон.

Зазначимо, 5 вересня 2023 року обладміністрація уклала з "Полі" два договори задля забезпечення мешканців послугами водовідведення й водопостачання та для проходження опалювального періоду 2023-2024 років.

Перший на 70,88 мільйона гривень стосувався придбання та підключення модульних очисних споруд до існуючих мереж живлення, а другий вартістю 33 мільйона гривень передбачав придбання та підключення модульної насосної станції до існуючих свердловин, мереж живлення та водопровідних мереж.

Підрядник мав поставити комплект модульної очисної споруди продуктивністю 2 тисячі кубометрів на добу з трьома накопичувальними резервуарами, резервуаром очищеної води та приміщенням із обладнанням для очистки стічних вод, а також насосну станцію з шістьма свердловинними насосами з продуктивністю 24 кубометри на годину та установку для дезінфекції води. Зроблено це мало бути до 22 грудня 2023 року.

Що відомо про підрядника

Зазначимо, що станом на вересень 2024 року ПП "Полі" зареєстроване в Києві, однак раніше юридично знаходилося у Дніпрі. Це юрособа зі статутним капіталом лише 10 тисяч гривень, основною діяльністю якого вказано вантажні автоперевезення.

Також примітно, що вже неодноразово змінювався власник цього підприємства, який одночасно був і директором. Зокрема, за даними сервісу Opendatabot, до жовтня 2021 року ним був Олег Панюшенко, якого змінив Володимир Кулик.

У червні 2023 року ним став харків'янин Сергій Пантюков, а наразі керівником і 100%-м власником значиться громадянин Узбекистану Бахтійор Юлдашев. Хоча компанія заснована ще в 2000 році, активно отримувати замовлення вона почала лише минулого року, і в основному саме від департаменту ЖКГ Донецької ОВА.

Голова ОВА збагатився на посаді

Нагадаємо також, що саме в день укладення договорів на водогін у Святогірську президент Володимир Зеленський звільнив голову Донецької обладміністрації Павла Кириленка, який обіймав цю посаду з 2019 року. Вже наступного дня Верховна Рада підтримала його призначення на посаду голови Антимонопольного комітету.

Однак 14 серпня 2024 року Кириленку після виходу відповідного журналістського розслідування повідомили про підозру у незаконному збагаченні та декларуванні недостовірної інформації. Встановлено, що саме у 2020-2023 роках посадовець набув 21 об’єкт нерухомості, а також автомобіль BМW Х3. Втім, Кириленка наразі відпустили під заставу й він продовжує працювати на нинішній посаді, особисто проводячи засідання АМКУ.

Сам Святогірськ був окупований Росією з 25 травня по 12 вересня 2022 року й сильно постраждав під час бойових дій. Наразі керівником міської громади є призначений Зеленським начальник військової адміністрації Володимир Рибалкін. Натомість обраний на останніх місцевих виборах мер Володимир Бандура під час окупації міста перейшов на російську сторону.