НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

ЄС розглядає нові варіанти забезпечення санкцій щодо заморожених російських активів

ЄС розглядає нові варіанти забезпечення санкцій щодо заморожених російських активів
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Європейська комісія представила послам ЄС три нові можливі способи поновлення санкцій щодо активів центрального банку Росії на довший період, що має має вирішальне значення для забезпечення позики G7 для України у розмірі 50 мільярдів доларів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Reuters.

Лідери Великої сімки та ЄС у червні погодилися використати відсотки із заморожених російських активів для підтримки кредиту G7 для України, щоб допомогти їй захиститися від повномасштабного вторгнення Москви.

Активи, якими володіють члени G7, становлять близько 300 мільярдів доларів, причому більша частина з них знаходиться в Європі в бельгійському депозитарії цінних паперів Euroclear.

Щоб забезпечити позику, G7 хоче бути впевненою, що режим санкцій ЄС щодо активів не буде скасовано. Дипломати сказали, що Комісія заздалегідь обговорила три варіанти зі Сполученими Штатами.

"Можливі варіанти були представлені сьогодні вранці... вже обговорені зі США", - сказав один із дипломатів.

Видання пише, що для відновлення санкцій проти Росії кожні 6 місяців потрібне одностайне голосування 27 країн-членів ЄС. Подовження іноді використовували як можливість угоди; Раніше лідер Угорщини Віктор Орбан затримав фінансування та законодавчі акти, спрямовані на допомогу Україні.

Варіанти поновлення були представлені послам у п'ятницю. За словами трьох дипломатів ЄС, перший варіант – це п’ятирічний блокування активів з переглядом кожні 12 місяців і кваліфікована більшість країн ЄС, щоб розморозити активи.

Другий варіант - це відновлення заморожування активів кожні 36 місяців одностайним голосуванням, сказали вони. Третім варіантом було б продовження терміну продовження всіх санкцій, пов’язаних з Росією, до 36 місяців із нинішніх шести місяців.

Країни ЄС і Комісія обговорюють варіанти продовження санкцій з липня після того, як Комісія вперше поширила неофіційну пропозицію .

Додамо, у жовтні президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що комісія працює над пропозицією об’єднати частину прибутків, отриманих від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні у її післявоєнній відбудові. Вона заявляла, що комісія працює над пропозицією об’єднати частину прибутків, отриманих від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні у її післявоєнній відбудові.

Україна своєю чергою повідомила західним союзникам, що надання їй відсотків, які нараховані із заморожених російських активів, буде недостатнім для компенсації збитків, завданих війною, тому в Києві сподіваються отримати активи в повному обсязі.

Нагадаємо, що 8 травня посли країни Євросоюзу схвалили план використання прибутків, отриманих від інвестування заморожених російських активів у Європі, на закупівлю зброї для України. За оцінками, йдеться про суму від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік.

Джерело фото: ua.depositphotos.com