НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Міноборони планує запровадити веганські, халяльні та кошерні сухпайки для військових

сухпайки
Ілюстративне фото: АрміяInform

Міністерство оборони оголосило про зміну підходу до формування сухпайків для військовослужбовців, враховуючи їх релігійні, медичні та етичні потреби. Як ідеться у повідомленні відомства, в межах цієї ініціативи планується урізноманітнити асортимент, зокрема забезпечити військових рослинними, кошерними та халяльними наборами.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Державний оператор тилу" спільно з Міноборони вже провели консультації з представниками Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, ісламських та юдейських громад, а також громадських організацій "Кожна тварина" та UAnimals, які працюють у сфері захисту прав тварин, та з представниками ринку.

Домовлено, що учасники зустрічі нададуть свої напрацювання, зауваження, рекомендації та розроблені варіанти раціонів профільному департаменту Міноборони. Очікується, що нові сухпайки стануть доступними військовослужбовцям із грудня поточного року, коли завершиться процес розробки та затвердження асортименту.

"Знаємо, що багато військових дотримуються різних релігійних традицій або мають особливі дієтичні потреби. Ми також розуміємо важливість етичного вибору, тому рослинні сухпайки стануть важливою частиною нашої нової стратегії. Це не лише питання харчування, але й поваги до переконань кожного бійця", – підкреслив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

В свою чергу, як зазначила директорка з управління портфелем проєктів ДОТ Галина Літош, "як частина євроатлантичної сім’ї" Україна повинна переймати інклюзивну культуру й прагнути до максимально повного забезпечення потреб військових.

"Ідея різноманітності меню виникла зокрема й тому, що ми наближаємось до європейських стандартів, де людина, що має потреби відмінні від спільноти, не ігнорується, а отримує необхідне. Ми маємо наближатись до ЄС та НАТО не тільки стандартами, а й в питанні поваги до вибору людини у її вподобаннях. Інклюзивне харчування - це не тільки про зміни сухпайків, це про зміни світогляду й нашу синхронізацію з євроатлантичним вектором", – пояснила вона.

Зазначимо, що з огляду на таку політику примітно також, що напередодні Служба військового капеланства Головного управління розвідки Міністерства оборони спільно з Асоціацією мусульман України представили кишеньковий молитовник для воїнів-мусульман, виданий українською мовою.

Нагадаємо при цьому, що в червні Міноборони запобігло постачанню майже 340 тонн неякісних та небезпечних продуктів для українських військових. Після цього ДОТ, який є закупівельною агенцією для потреб військових, запровадило механізм, за яким обрана компанія зможе замінити постачальника харчування, який не справляється з виконанням замовлення в повному обсязі, або не може покрити додаткову потребу, коли вона виникає.