НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Норвегія спрямує $23,5 млн для інвестицій в Україну через Norfund

Норвегія спрямує $23,5 млн для інвестицій в Україну через Norfund
Фото: ua.depositphotos.com

Уряд Норвегії дозволив Норвезькому інвестиційному фонду для країн, що розвиваються (Norfund), інвестувати в Україну 250 мільйонів норвезьких крон (23,5 мільйона доларів). Капітал, наданий Norfund, дозволить знизити ризики для компаній, які інвестують в Україну, зокрема норвезьких.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Зазначається, що фінансування буде виділено в межах Програми підтримки Нансена для України. Уряд також планує продовжити цю ініціативу в наступні роки.

Очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко зауважила, що залучення приватного капіталу є вкрай необхідним для підтримки проєктів відбудови та відновлення.

"Я дякую Уряду Норвегії за це рішення, яке не тільки відкриває шлях для інвестицій Norfund, а й підтримує зусилля Міністерства економіки в реалізації загальної стратегії із залучення державних і приватних інвестицій обсягом до 40 млрд євро у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та агенціями розвитку", — додала Свириденко.

Про Norfund

Фонд Norfund надає інвестиції в акціонерний капітал, що пов'язано з вищими ризиками, ніж позики та гарантії, які пропонують агенції розвитку та багатосторонні банки. Як інвестиційний фонд, Norfund також працює над створенням робочих місць та підтримкою "зеленого" переходу шляхом інвестування в компанії, що сприяють сталому розвитку.

Як повідомила міністерка міжнародного розвитку Норвегії Анне Беате Крістіансен Твіннерейм, Norfund має досвід роботи на ринках з високими ризиками, тому стане важливим інструментом для залучення інвестицій приватного сектору в проєкти відновлення. Зокрема, це також допоможе зменшити розрив між нагальними потребами України у відбудові та обсягами доступного фінансування.

Про програму підтримки Нансена

Програма підтримки Нансена (Nansen Support Programme for Ukraine) — норвезька цивільна та військова програма підтримки на суму 75 млрд норвезьких крон на період 2023–2027 рр.

Розподіл між цивільною та військовою підтримкою визначається щорічно відповідно до потреб України.

У 2023 році було розподілено приблизно 19,9 млрд норвезьких крон із програми підтримки Нансена: 8,9 млрд норвезьких крон цивільної та гуманітарної підтримки та 11 млрд норвезьких крон військової підтримки.

Як Норвегія допомагає Україні

Нещодавно стало відомо, що Норвегія збирається передати Україні оборонні технології для підтримки виробництва 155-мм артилерійських снарядів. Ця підтримка буде надана через норвезьку промисловість і сприятиме зміцненню спроможностей України виробляти сучасні боєприпаси на власній території.

Також Норвегія оголосила про передачу Україні шести винищувачів F-16. Крім того повідомлялося, що Норвегія виділить 92,69 мільйона доларів на зміцнення протиповітряної оборони України.

Додамо також, що уряд Норвегії надав Україні грантову допомогу у розмірі 100 мільйонів євро для підтримки та відновлення енергетичного сектору країни.

Фото: ua.depositphotos.com