Переробна продукція має становити ядро українського експорту, - Мінекономіки

Переробна продукція має становити ядро українського експорту, - Мінекономіки
Міністр економіки України Юлія Свириденко. Фото: пресслужба Мінекономіки

В умовах обмежених логістичних можливостей Україні важливо експортувати товар, який фізично займав би меншу площу, але мав додану вартість. Тому держава має фокусуватися на збільшенні експорту саме переробної продукції. 

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це заявила міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, експорт для України – це кисень, який формує валютну виручку, а отже і збільшує доходи держави, що впливає на фінансування потреб армії. 

"На сьогодні основними експортними позиціями залишаються зернові культури, руда і олія, які ми й надалі експортуватимемо. Разом з тим, для розширення нашого експортного потенціалу, ми застосовуємо додаткові інструменти. Програма "5-7-9", яка також спрямована на аграріїв – дає можливість брати кредити до 1 млн грн під державні гарантії. Також діє програма доступного фінансування через страхування кредитів Експортно-кредитним агентством. Важливо, що програма ЕКА спрямована на несировинний експорт", - зазначила Свириденко.

На сьогодні за цією програмою банки надали сукупно 221 млн грн кредитів. Зокрема, з червня профінансовано 29 експортерів, яким надано 36 кредитів, що в результаті сприяло здійсненню понад 3 млрд грн нового, несировинного експорту.

Також міністр економіки наголосила, що крім забезпечення бізнесу кредитними коштами Уряд робить все для того, щоб зацікавити потенційних інвесторів брати участь у відновленні та розбудові України.

Вже сьогодні через спеціальну платформу Advantage Ukraine іноземні інвестори можуть здійснювати підготовчі кроки – обирати цікаві для них напрями: сільське господарство, ІТ-технології, Military-tech тощо.

"Зацікавленість інвестора необхідно перетворити у конкретні проекти, які ми будемо супроводжувати, включаючи проекти, що стосуються ранньої реконструкції. Ми шукаємо можливості для страхування таких інвестицій. До прикладу агентство MIGA, яке є частиною Світового Банку, вже погодилося страхувати воєнні ризики для українських і міжнародних компаній, які сьогодні будуть вкладати кошти в Україну", - підкреслила Свириденко.

Раніше Юлія Свириденко повідомила, що попри суттєві втрати, яких зазнало сільське господарство через агресію РФ, Україна зберігає значний експортний потенціал в агросфері. Так, Україна цього року експортувала агропродукції на $ 21,1 млрд.