НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Спростити умови ведення бізнесу: уряд переписав план дерегуляції

бізнес
Фото: Freepik

Кабінет Міністрів України затвердив у новій редакції план заходів з дерегуляції. Документ містить майже сто завдань щодо підготовки чи ухвалення центральними органами виконавчої влади рішень, спрямованих на спрощення умов ведення бізнесу та створення сприятливого бізнес-клімату в усіх сферах економіки. 

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки. 

Зазначається, що план заходів затверджено на реалізацію реформи «Поліпшення регуляторного середовища» в межах Ukraine Facility, а також планів виконання рекомендацій Єврокомісії щодо Пакета розширення ЄС 2023 року і пріоритетних дій Уряду на 2024 рік.

В Мінекономіки наголошують, що дерегуляція та покращення умов ведення бізнесу надзвичайно важливі для відновлення та подальшого розвитку української економіки.

Наразі Міжвідомча робоча група з дерегуляції переглянула понад 1000 чинних регуляторних інструментів. Рекомендації МРГ щодо скасування чи оптимізації інструментів, напрацьовані спільно з експертним середовищем та з урахуванням запитів бізнесу, стали основою оновленого плану, який  затвердив Уряд.

"За підсумками виконання плану умови провадження підприємницької діяльності будуть спрощені, адміністративні витрати бізнесу суттєво зменшаться. Це і є головною метою дерегуляції: бізнес має витрачати на дозвільну документацію мінімум свого часу та енергії», - підкреслила перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Що у плані

Як повідомляється, оновлений план містить чіткі терміни, протягом яких органи виконавчої влади мають скасувати, спростити чи удосконалити інструменти,  якими вони опікуються — дозволи, погодження, висновки й т.ін. Або ж підготувати та подати на розгляд Уряду чи супроводжувати розгляд Верховною Радою проєктів відповідних рішень — якщо рішення щодо скасування чи оптимізації інструментів в компетенції цих органів держвлади. 

Всього у плані близько 100 завдань та 140 покрокових заходів, спрямованих на спрощення умов провадження підприємницької діяльності в будівництві, енергетиці, аграрній галузі, галузях земельних відносин, транспорту, логістики, інформаційних і електронних технологій, сферах зовнішньоекономічної діяльності, виробництва та ін.

План передбачає, що значну частину роботи центральні органи виконавчої влади мають провести до кінця 2024 року.

Дерегуляція в Україні

Зауважимо, в Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців. Щоб спростити умови ведення бізнесу, у січні 2023 року Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з дерегуляції, яка вже переглянула 1323 регуляторних інструментів для бізнесу. З них 456 рекомендовано скасувати, 584 – спростити. 

У березні 2024 року Кабінет міністрів України вніс зміни до понад півсотні застарілих актів та визнав такими, що втратили чинність, 15 постанов. Зокрема, з низки постанов були виключені вимоги ставити печатки на документах, які підприємці подають до органів держвлади, якщо така вимога не встановлена законами.

В Україні запрацював сайт, на якому відображатиметься повна інформацію про перебіг, досягнення та цілі реформи дерегуляції. Сайт deregulation.me.gov.ua містить форму зворотнього зв’язку для підприємців, за якою вони можуть лишити відгук про ухвалені зміни та запропонувати нові.