НБУ курс:

USD

41,27

-0,00

EUR

45,46

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,57

41,50

EUR

46,13

46,00

Українські банки випустили вже майже 300 тисяч карток для виплат за програмою "Національний кешбек"

Українські банки випустили вже майже 300 тисяч карток для виплат за програмою "Національний кешбек"
Фото: ua.depositphotos.com

Українські банки станом на середу, 4 вересня, випустили 288 тис. карток, на які нараховуватимуть компенсацію за державною програмою "Національний кешбек".

Про це в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" повідомила віцепрем'єрка - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

"За два дні наші банки-партнери - це, по суті, всі найбільші банки в нашій державі, випустили сумарно 288 тисяч карток", - заявила вона.

Також вона повідомила, що до державної програми "Національний кешбек" приєдналися вже понад 600 виробників, які зареєстрували в системі 63 тисячі товарів.

"На момент запуску програми дев'ять торговельних мереж уже нарахували кешбек, ще десь близько 40 у процесі приєднання", - зазначила міністерка економіки.

Нагадаємо, програма "Національний кешбек" стартувала 2 вересня в режимі бета-тестування, яке орієнтовно триватиме близько місяця.

Сума кешбеку буде нараховуватися на спеціальні рахунки з максимальним лімітом у 3 тисячі гривень на місяць. Кешбек можна отримати за покупки будь-яких споживчих товарів українського виробництва, за винятком підакцизних товарів, вина без спирту, медових напоїв та ліків.

Щоб долучитися до програми, потрібно відкрити спеціальний рахунок у банку і отримати картку. Далі слід активувати послугу "Національний кешбек" у мобільному додатку "Дія".

Також додамо, що до кінця 2024 року до державної програми "Національний кешбек" може долучитися дві третини комерційних банків, щонайменше 50% виробників товарів широкого вжитку та до двох третіх великих ритейлерів (мереж супермаркетів, великих спеціалізованих магазинів тощо).

Про програму "Національний кешбек"

26 лютого під час заходу "Зроблено в Україні" президент Володимир Зеленський заявив, що вже цього року в Україні має запрацювати програма національного кешбеку "Купуй українське". За цією програмою українці зможуть отримувати частину коштів, витрачених на товари українських виробників.

Міністерство економіки розглядало два варіанти впровадження національного кешбеку. За першим сценарієм кешбек у розмірі 10% від вартості поширюватиметься лише на нехарчові товари вітчизняного виробництва. Для його реалізації знадобиться 1-2 млрд грн бюджетних коштів.

Другий сценарій передбачав охоплення і харчових продуктів, і нехарчового ритейлу, що потребуватиме 2-3 млрд грн фінансування.

9 липня Кабінет міністрів України ухвалив проєкт закону, який пропонує внесення змін до Податкового кодексу, що стосуються реалізації програми кешбеку.

Зауважимо, що запуск програми кешбеку вже кілька разів відтерміновувався. Спочатку заступник голови Офісу Президента України Ростислав Шурма розповідав, що програма кешбеку повністю готова і чекає на узгодження з міжнародними партнерами. В ОП сподівалися, що вона буде представлена до кінця березня, але не вийшло. 

Згодом міністерка економіки Юлія Свириденко повідомляла, що планується запустити анонсовану раніше програму "Український кешбек" до кінця літа цього року. 

Фото: ua.depositphotos.com