НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Уряд схвалив проєкт закону, що дозволить отримати $2 млрд від Південної Кореї

Уряд схвалив проєкт закону, що дозволить отримати $2 млрд від Південної Кореї
Засідання уряду. Фото: прем'єр-міністр Денис Шмигаль

На засіданні Кабінету міністрів 4 червня було схвалено проєкт закону про ратифікацію міжурядової угоди між Україною та Південною Кореєю, що зробить можливим отримання Україною кредитів на 2024-2029 роки в сумі 2,1 мільярда доларів. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Схвалили проєкт закону про ратифікацію міжурядової угоди між Україною та Респлублікою Корея. Фонд економічного розвитку та співробітництва Кореї зможе надати Україні позику до 2,1 мільярда доларів", - написав він.

Сама ж угода була підписана 19 квітня у Вашингтоні (США). Вона набере чинності з дати отримання сторонами дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про завершення необхідних внутрішньодержавних процедур.

Наступним етапом, як зазначають в Мінекономіки, буде підготовка до реалізації потенційно відібраних корейською стороною проєктів із зазначеним запланованим обсягом фінансування. Для кожного окремого проєкту укладатимуться окремі договори, які будуть визначати суму, терміни та умови надання пільгових позик.

Відповідно до угоди, на першому етапі такі кредити можуть бути залучені на постачання обладнання. З 2025 року з'явиться можливість залучати інфраструктурні кредити на відбудову.

Шмигаль також повідомив, що уряд також розподілив 2,4 мільярда гривень від Міжнародного банку реконструкції та розвитку в межах проєкту ARІSE. Ідеться про кредитні гарантії для стимулювання кредитування малих і середніх сільгоспвиробників, а також про гранти для невеликих господарств.

Окрім цього, за словами прем'єра, є рішення про залучення позики від Банку розвитку Ради Європи на суму 100 мільйонів євро. Це кошти на реалізацію проєкту "НОМЕ. Компенсація за знищене майно".

Зазначимо, що Україна планує залучити корейський досвід для повоєнної відбудови і розраховує на те, що корейський бізнес візьме активну участь у відновленні нашої країни, а також на створення нових технологічних виробництв у стратегічно важливих галузях економіки.

Нагадаємо, угода, яка передбачає можливість кредитування від Фонду економічного розвитку та співробітництва (EDCF), була підписана міністром економіки України Юлією Свириденко та послом Кореї в Україні Кім Хьонгом ще 13 вересня 2023 року за участю президента України Володимира Зеленського та міністра земельних ресурсів, інфраструктури та транспорту Кореї Хі Рьон Вона, а ратифікована Радою 21 грудня.

Також додамо, що президент Південної Кореї Юн Сук Йоль під час саміту G20 у Нью-Делі пообіцяв надати Україні додаткові 2,3 мільярда доларів, щоб допомогти країні відбудуватися після руйнівної війни з Росією.