НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Верховна Рада ратифікувала грантові угоди з урядами Франції та Південної Кореї

Верховна Рада ратифікувала грантові угоди з урядами Франції та Південної Кореї
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада України ратифікувала грантові угоди з урядами Франції та Кореї, які відкриють нові можливості для відновлення та розвитку критично важливих секторів української економіки.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство економіки України.

Що відомо про грантову угоду між Україною і Францією

Згідно з повідомленням відомства, грантову угоду між Україною та Францією щодо сприяння відновленню та підтримці критичної інфраструктури та пріоритетних секторів економіки України, підтримали 265 депутатів.

Вона дозволить залучити грантові кошти уряду Французької Республіки в сумі 200 мільйонів євро, які будуть спрямовані на реконструкцію та відновлення критично важливої інфраструктури в таких секторах, як охорона здоров'я, сільське господарство, водопостачання та водовідведення, переробка відходів, розмінування, житлове будівництво. З них 60 мільйонів євро спрямують на підтримку енергетичного сектору України.

В Мінекономіки зазначили, що реалізація грантової угоди забезпечить пришвидшення відновлення України від наслідків збройної агресії РФ.

Нагадаємо, підписання грантової угоди між урядом Франції та урядом України щодо сприяння відновленню та підтримці критичної інфраструктури та пріоритетних секторів економіки України відбулося 7 Червня в Парижі в присутності президента України Володимира Зеленського і президента Франції Еммануеля Макрона. 2 серпня Кабінет міністрів України затвердив проєкт закону про ратифікацію грантової угоди між Україною та Францією.

Що відомо про грантову угоду між Україною і Південною Кореєю

Ратифікацію рамкової угоди між урядами України та Південною Кореєю стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва (EDCF) на 2024-2029 роки підтримали 336 депутатів.

Відповідно до угоди корейський уряд надасть можливість отримувати кредити від EDCF на суму 2,1 мільярди доларів на 2024–2029 роки для фінансування кредитних проєктів EDCF в Україні. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю обладнання та на проєкти відновлення, що реалізуватимуться державою або українським бізнесом, який отримає державну гарантію, а також на фінансування державного бюджету.

Наступний етап угоди, як повідомляють в Мінекономіки — пріоритезація та затвердження проєктів. Умови для кожного окремого проєкту будуть визначені в окремих кредитних договорах, які будуть також визначати суми та терміни надання пільгових позик.

На першому етапі, відповідно до угоди, кредити можуть бути використані для закупівлі обладнання. З 2025 року передбачена можливість залучення кредитів на інфраструктурні проєкти з відновлення.

Як зазначила міністерка економіки України Юлія Свириденко, ці угоди підкреслюють довіру та підтримку українських міжнародних партнерів

"Завдяки наданому фінансуванню ми зможемо впровадити більше інфраструктурних проєктів, зміцнити енергетичну безпеку, що сприятиме стійкості нашої країни в умовах війни", — зазначила вона.

Фото: ua.depositphotos.com