НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Збитки довкіллю у двох областях через забруднення річок Сейм та Десна перевищили 405 млн гривень

Збитки довкіллю у двох областях через забруднення річок Сейм та Десна перевищили 405 млн гривень
Фото: desna-buvr.gov.ua

Збитки від екологічної катастрофи в РФ, спричиненої забрудненням річок Сейм та Десна, вже перевищили 405 мільйонів гривень.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук під час засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування.

Основною причиною катастрофи стало потрапляння забруднених вод від російського цукрового заводу в річку Сейм. Забруднення спричинило серйозну екологічну шкоду, з якою Україна вже кілька тижнів бореться. Наразі забруднена вода продовжує рухатися до Київщини, викликаючи занепокоєння місцевих жителів.

Внаслідок забруднення, спостерігаються випадки мору риби у місті Чернігів, селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця.

Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонн загиблої риби. На річці Десна фахівці Держекоінспекції спільно з рибоохоронним патрулем та місцевими громадами здійснюють заходи з уловлювання та захоронення загиблої риби. 

Чи є загроза для киян 

Міністр Гринчук заспокоїла населення, зазначивши, що ситуація знаходиться під контролем. За її словами, концентрація забруднюючих речовин зменшується, і коли забруднена вода досягне Київщини, її шкідливий вплив буде мінімальним.

"Всі органи державної та місцевої влади, а також відповідальні служби працюють у посиленому режимі, щоб мінімізувати наслідки. Забруднення вже менш концентроване, ніж на початку, і далі його вплив буде ще меншим", — зазначила Гринчук.

Варто додати, що Національна академія наук України заспокоїла щодо якості питної води, незважаючи на забруднення річок Сейм і Десна.

Директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв 9 вересня заявив, що за найгіршим сценарієм забруднення досягне Києва через 5-7 днів, але в сильно розбавленому вигляді. Попередні розрахунки показують, що водоканал зможе впоратися з цією ситуацією.

Київводоканал також підтвердив, що очисні споруди Київщини здатні впоратися з забрудненням. На випадок погіршення ситуації, Київводоканал підготував 120 тонн активованого вугілля для посиленого очищення води. Це гарантуватиме, що якість води у Києві залишатиметься без змін, незважаючи на екологічний виклик.

Додамо, що за останніми підрахунками підрив греблі Каховської ГЕС спричинив екологічні збитки на суму приблизно 78 мільярдів гривень, проте повну картину збитків можна буде оцінити лише після деокупації півдня України.