НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

У НАУ розповіли про урядовий експеримент із корпоративного управління у виші

У НАУ розповіли про урядовий експеримент із корпоративного управління у виші
Національний авіаційний університет 1 жовтня матиме назву Державний університет "Київський авіаційний інститут". Фото: Вікіпедія

Національний авіаційний університет з 1 жовтня матиме назву Державний університет "Київський авіаційний інститут" (КАІ). Також буде перезапущено наглядову раду.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це Delo.ua повідомили в НАУ.

Зміни відбуваються в межах урядового експерименту, до якого, крім НАУ, долучилися Запорізький національний університет та Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника.

До 6 жовтня має бути затверджений склад комітету з відбору членів наглядових рад, після чого він розгляне заявки та надасть рекомендованих кандидатів протягом 10 днів з моменту закінчення конкурсу.

У НАУ вказують, що до складу комісії можуть призначати людей, які розділяють філософію реформи освіти – керівників великих фондів чи представників бізнесу.

У виші також зазначають, що наглядова рада буде переобиратися за прописаною в постанові процедурою. Водночас там вказують на ризик, що до складу комісії МОН може призначити клерків, не зацікавлених в реалізації реформи.

У пресслужбі вишу вказують, що на сьогодні немає механізму переведення державного університету в статус приватного ЗВО.

"І про приватизацію жодного державного закладу вищої освіти не йдеться. Так само не можлива приватизація майна університету", – йдеться в повідомленні.

Серед першочергових завдань наглядової ради університету – затвердити нових деканів на місце звільнених через порушення, завершити процес реорганізації, побороти корупцію та плагіат, зробити КАІ фінансово стабільним і налагодити співпрацю з міжнародними університетами.

Додамо, що Національний авіаційний університет та його структурні підрозділи посіли лідируючи позиції одразу у двох рейтингах за підсумками “Вступної кампанії-2023”, а також увійшов до 4-ки кращих українських ЗВО за версією міжнародного рейтингу Webometrics Ranking Of World Universities,

Разом з тим МОН нещодавно оголосило догану ректору НАУ Максиму Луцькому за буцімто невиконання рівнів KPI, передбачених контрактом. В самому університеті інформували, що навіть не ознайомленні з повним текстом рішення Кадрової колегії МОН та підставами ухвалення рішення про догану. В НАУ заявили, що догана буде оскаржена як безпідставна.