НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Вступна кампанія 2024: кількість першокурсників на IT-спеціальностях зменшилась на третину

Вступна кампанія 2024: кількість першокурсників на IT-спеціальностях зменшилась на третину
Фото: ua.depositphotos.com

У 2024 році на IT-спеціальності подали на 25% менше заявок, ніж торік. Водночас кількість першокурсників на IT-спеціальностях зменшилась на 30%.

Про це йдеться в дослідженні DOU.

Кількість заявок на вступ на ІТ-спеціальності зменшилась на 25%

ІТ-спеціальності залишаються одними з найбільш популярних серед українських абітурієнтів. Цьогоріч три ІТ-спеціальності увійшли до десятки найпопулярніших серед абітурієнтів в Україні:

  • "Комп’ютерні науки"; 
  • "Інженерія програмного забезпечення"; 
  • "Кібербезпека та захист інформації".

Аналітики DOU зазначають, що попри неабияку популярність серед абітурієнтів, кількість заяв на вступ цього року зменшилась майже на 40 тисяч, або на 24%, порівняно з 2023 роком. Ці зміни передусім пов’язані зі зменшенням кількості вступників в університети: у 2024 році їх майже на третину менше, ніж у 2023 році.

Кількість першокурсників на ІТ-спеціальностях впала в середньому на 30%

Також повідомляється, що кількість першокурсників на ІТ-спеціальностях за державним замовленням цього року зменшилась на 20%, з 15 тисяч до 12 тисяч. Кількість контрактників впала ще сильніше: у 2024 році їх стало менше на 38%, 12 тисяч проти майже 20 тисяч рік тому.

Аналітики виявили, що менше вступників стало на всі спеціальності.

Найбільше падіння — на спеціальність "Електронні комунікації та радіотехніка": цього року на неї вступило на 64% менше абітурієнтів, ніж минулого. Передусім через контрактників: цього року їх лише 371 проти 2403 рік тому.

Серед бюджетників найсильніше впав набір на спеціальність "Комп’ютерна інженерія": цього року на неї вступили 874 студенти проти 1611 торік.

Найменше падіння кількості вступників спостерігалося за спеціальністю "Кібербезпека і захист інформації": цьогоріч на неї вступило на 10% менше абітурієнтів, ніж торік.

В яких університетах найбільше падіння кількості першокурсників

Аналітики DOU визначили, що кількість заявок на вступ і кількість першокурсників у найбільших університетах, які готують ІТ-фахівців, знизилася.

В абсолютних показниках найбільше падіння кількості заявок — у Національному авіаційному університеті (на 3568, або 46%, менше заявок, ніж торік), КПІ ім. Сікорського (-3548 заявок, −22%) і Львівській політехніці (-2 987 заявок, −22%).

Найбільше падіння кількості зарахованих студентів, порівняно з минулим роком, — у Державного університету інформаційно-комунікаційних технологій (ДУІКТ, колишній ДУТ). Цього року в цей ЗВО вступили 846 абітурієнтів проти 1790 рік тому (на 53% менше). На 526 менше студентів вступило до Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ, на 39%), на 494 — в Національний авіаційний університет (на 48%), на 469 — у Львівську політехніку (падіння на 22%). В КПІ ім. Сікорського вступило на 351 абітурієнта менше (на 13%).

Водночас деяким університетам цього року вдалося збільшити кількість заявок і вступників попри суттєве зменшення кількості вступників у країні.

Київський університет інтелектуальної власності та права Національного університету "Одеська юридична академія" цьогоріч набрав на 50 студентів більше, ніж минулого року. Університет переважно готує за контрактом фахівців зі спеціальності "Кібербезпека і захист інформації".

Схожий результат у "Могилянки": цьогоріч тут на 47 (або на 27%) більше першокурсників на ІТ-спеціальностях. Зростання відбулося і на звичних для цього університету спеціальностях — "Інженерія програмного забезпечення", "Комп’ютерні науки", "Кібербезпека та захист інформації", і завдяки відкриттю нового напряму навчання — спеціальності "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології".

Як рівень освіти ІТ-фахівців впливає на кар'єрне зростання

Компанія EPAM проаналізувала інформацію про близько 10 000 айтівців – а саме, як і де вони навчалися. Результати дослідження показали, переважна більшість айтівців мають закінчену вищу освіту, а 4% ще продовжують навчання.

Майже 7 із 10 спеціалістів мають диплом магістра, третина - бакалавра, 2% - мають рівень кандидата наук, PhD та вище.

Найбільш популярні університети знаходяться у великих містах, де проживає найбільша кількість спеціалістів – Київ, Львів, Харків. Також зустрічаються навчальні заклади Вінниці.

Загалом 53% спеціалістів – це випускники 10 вишів. Серед спеціалістів рівня Junior магістратуру закінчили 58%, серед Senior вже 69%, а у директорів цей показник становить 87%".