АРМА отримало від "Нафтогазу" перші гроші від управління облгазами Фірташа

Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos

Агентство з розшуку та менеджменту активів отримало 33,8 млн грн від “Групи Нафтогаз",  управителя корпоративними правами АТ “Чорноморнафтогаз”, яке раніше  управлялося "Регіональною газовою компанією", афілійованою до бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це повідомила пресслужба АРМА.

Зазначається, що ці кошти зараховані як перший транш з 226,7 млн грн, які "Нафтогаз" поетапно повинен перерахувати до держбюджету протягом І півріччя 2024 року.

"Стратегічна мета АРМА - забезпечити надходження до державного бюджету від ефективного управління арештованим майном. Крім того, для Агентства украй важливо забезпечити стабільне функціонування обʼєктів критичної інфраструктури, що перебувають в управлінні АРМА та постачають газ у регіони країни", - підкреслюють у відомстві.

Як облгази Фірташа перейшли до держави?

Низку газорозподільних підприємств в Україні повʼязували з бізнесменом Дмитром Фірташем.

У червні 2021 року в Державному бюро розслідувань заявили про розкриття схеми, за якою Міністерство енергетики та вугільної промисловості України передавало газорозподільні системи приватним операторам у безоплатне користування. За даними слідства, це завдало державі збитків на 1,488 млрд гривень.

У звʼязку з цією справою наприкінці травня 2022-го суд заарештував і передав в управління Нацгентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) приватні корпоративні права на 26 обласних і міських операторів газорозподільних систем. 

Пізніше Кабінет міністрів передав заарештовані активи 26 облгазів в управління "Чорноморнафтогазу", яке входить до групи "Нафтогаз". Активи були передані із застосуванням особливої процедури. 

АРМА уклало договір з управління корпоративними правами “облгазів Фірташа” з “Чорноморнафтогазом” 05 липня 2022 року.

Восени "Нафтогаз" створив ТОВ "Газорозподільні мережі України" як національного оператора газорозподільної системи. Згодом у цю компанію почали переходити заарештовані газорозподільні фірми, у яких поступово забирали ліцензії на розподіл.

Джерело фото: ua.depositphotos.com