НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,53

41,47

EUR

46,45

46,30

Через атаки безпілотників виведено з ладу близько 14% нафтопереробних потужностей Росії - ЗМІ

Через атаки безпілотників виведено з ладу близько 14% нафтопереробних потужностей Росії - ЗМІ
Пожежа на НПЗ в Туапсе. Ілюстрація: скріншот з відео росЗМІ

Удари українських безпілотників по російській енергетичній інфраструктурі призвели до виходу з ладу 14% нафтопереробних потужностей країни та підвищили внутрішні ціни на паливо, але мали мінімальний вплив на виробництво електроенергії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Вloomberg посилаючись на заяву розвідувальної служби Пентагону.

Втрата деяких російських нафтопереробних потужностей підштовхнула внутрішні ціни на 20-30% та призвела до припинення експорту, щоб зосередитися на задоволенні внутрішнього попиту.

"Щоб пом’якшити наслідки цих ударів, Росія заборонила експорт бензину на шість місяців починаючи з березня і почала імпортувати нафтопродукти з Білорусі, планувала імпортувати з Казахстану, а також віддала пріоритет транспортуванню нафтопродуктів залізницею, а не іншими видами транспорту", - йдеться в повідомленні.

Видання пише, що аналіз DIA охоплює лише двомісячний період — від першого удару 21 січня на заводі ПАТ "Новатек" в Усть-Лузі до нападу 24 березня на електростанцію в Новочеркаську. Враховуючи, що атаки тривають, ситуація може бути значно гіршою.

Згідно з повідомленням, напади на енергетичні об’єкти привели до незначного збою в постачанні електроенергії російським військовим і цивільному населенню.

Атаки дронів на російські НПЗ

Сьогодні вранці російські телеграм-канали почали писати, що у Виборзі Ленінградської області, а також у Слов'янську-на-Кубані пролунали вибухи і почалися пожежі на НПЗ.

17 травня Туапсинський нафтопереробний завод ПАТ "Роснефть" на березі Чорного моря зазнав однієї з найбільших атак українських безпілотників у Росії. Відповідно даних, нафтопереробний завод, який експортує дизельне паливо і мазут, був відключений протягом трьох місяців після нападу в кінці січня і відновив роботу лише нещодавно.

Українські удари, за нинішніми оцінками, могли вивести з ладу  потужності НПЗ у Росії. Так, у ніч проти 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії “Лукойл” у Нижегородській області. Це один із найбільших нафтопереробних заводів росіян.

У ніч проти 13 березня СБУ атакувала БпЛА одразу три нафтопереробні заводи: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. Сумарно ці НПЗ переробляють на рік близько 25 мільйонів тонн нафти, що складає майже 10% всієї нафтопереробки РФ.

2 квітня дрони пролетіли понад 1 200 кілометрів і поцілили в НПЗ “Танеко” у Татарстані. За даними Reuters, було пошкоджено установку, яка переробляє близько 155 тисяч барелів сирої нафти на день.

Додамо, українські атаки на НПЗ змусили Росію просити Казахстан про допомогу з бензином, оскільки готується до дефіциту палива на тлі атак українських дронів по нафтопереробних заводах.