НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Ціни на уран у світі за п'ять років зросли більш ніж утричі

Ціни на уран у світі за п'ять років зросли більш ніж утричі
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

За останні п'ять років ціни на уран зросли у 3,33 раза. Це є наслідком того, що багато країн вирішили знову розвивати атомну енергетику, від якої планували відмовитися. Про це пише Bloomberg. 

Сьогодні у світі будується 61 атомна електростанція. Ще 90 або близько того знаходяться на стадії планування, і понад 300 запропоновано. Є навіть поштовх до відкриття старих АЕС, які були закриті багато років тому.

Зростання ціни на уран є свідченням масштабів і швидкості повернення до ядерної енергії. За останні п’ять років метал зріс у 3,33 рази, тобто приріст був більш ніж утричі вищим, ніж у золота та міді, навіть після невеликого падіння у 2024 році.

Інфографіка Вloomberg / скріншот

Ця манія перекинулася на фондовий ринок, де трейдери шалено підвищують акції уранових компаній. У Канаді акції деяких шахт зросли більш ніж на 400% за останні чотири роки, а NexGen тепер має ринкову вартість майже 4 мільярди доларів, хоча компанія не продала жодного фунта уранової руди і не очікує цього принаймні до 2028 року.

Значною частиною привабливості уранового бізнесу є те, що попит і пропозиція не відповідають нормі. Попит на метал з боку Китаю, Індії, Японії, США та Європи зростає набагато швидше, ніж шахтарі можуть добувати руду.

Інфографіка Вloomberg / скріншот

За однією оцінкою Треви Клінгбіль, президента TradeTech, постачальника даних для галузі, попит може перевищити пропозицію більш ніж на 100 мільйонів фунтів на рік до 2030-х років.

Видання пише, що ізоляція Росії лише посилює дефіцит поставок. Європейські країни не тільки намагаються знайти альтернативне паливо, щоб замінити російський природний газ, який живить багато їхніх електростанцій, але й вони — і більша частина решти світу — також покладалися на Росію щодо сирого та збагаченого урану.

Оскільки вторгнення в Україну триває третій рік, кілька країн вживають заходів для закупівлі металу з інших місць. Так, в США в травні прийняли закон про заборону імпорту збагаченого урану з Росії.

Україна повністю відмовилася від російського ядерного палива

Після того, як Україна у березні 2022 року повністю відмовилася від російського ядерного палива, єдиним постачальником його стала американська компанія Westinghouse.

А постачальником збагаченого урану, який використовується для виробництва палива Westinghouse, є британська компанія Urenco Enrichment Company Ltd (Urenco).

У листопаді 2023 року ДП "НАЕК "Енергоатом" та британська компанія Urenco підписали контракт на постачання збагаченого уранового палива для українських атомних електростанцій. Згідно з угодою, Urenco буде постачати збагачений уран до 2035 року, з можливістю продовжити контракт до 2043 року.

Джерело фото: ua.depositphotos.com