НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

D.Trading планує підписати угоду на перше постачання скрапленого газу танкером зі США

Танкер. Фото: Depositphotos
Танкер. Фото: Depositphotos

Торговий підрозділ української компанії ДТЕК, D.Trading, планує цього тижня укласти угоду на перше постачання танкером скрапленого природного газу (СПГ, або англ. LNG - liquefied natural gas) від американської компанії Venture Global. Про це повідомив генеральний директор D.Trading Іван Гелюх, пише Expro.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Крім того, D.Trading активно шукає нові довгострокові контракти на постачання природного газу, щоб допомогти Європі компенсувати втрату російського газу.

"Ми розглядаємо ці обсяги як частину енергетичної безпеки всього європейського регіону, включаючи Україну, звичайно", - зазначив Гелюх.

Очікується, що танкер прибуде у грудні. 

Додамо, що у червні D.Trading підписала 20-річний контракт з Venture Global на постачання до 2 млн тонн скрапленого газу (2,72 млрд кубометрів) на рік.

Однак цього року, ймовірно, буде здійснено постачання лише одного танкера, але наступного року обсяги, як очікується, зростуть. Наразі також не уточнено, в який європейський порт буде відправлено СПГ для D.Trading. 

Також наразі Україна веде переговори з Азербайджаном про транзит газу до ЄС, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ

ЄС готовий до відмови від російського газу, який іде транзитом через Україну

Додамо, Євросоюз готовий до відмови від російського природного газу, який іде транзитом через Україну, після завершення чинного контракту в грудні нинішнього року. Нагадаємо, контракт на транзит газу з "Газпромом" спливає наприкінці цього року. Україна неодноразово заявляла, що не продовжуватиме його

Однак, на даний момент імпорт Євросоюзом російського газу "все ще вражаючий", хоча й упав з 45% у 2021 році до 18%  у червні 2024 року, тоді як імпорт від надійних партнерів, як-от Норвегія і США, збільшився.

Крім того, в ЄС скоротили попит на газ у період із серпня 2022 року по травень 2024 року на 138 мільярдів кубометрів.

"ЄС досяг свого 90% зимового цільового показника зберігання газу 19 серпня 2024 року, значно випередивши крайній термін 1 листопада, а ціни на енергоносії є більш стабільними і залишаються значно нижчими за пікові рівні енергетичної кризи 2022 року", - сказала єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Зауважимо, серед країн Європейського Союзу російський газ купують Угорщина, Словаччина та Австрія.

Джерело фото: ua.depositphotos.com