НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Гетманцев озвучив ключові заходи для підготовки до найскладнішого опалювального сезону

Гетманцев озвучив ключові заходи для підготовки до найскладнішого опалювального сезону
Фото: Freepik

На фінішну пряму виходить підготовка до чергового опалювального сезону. До його початку залишилось трохи більше місяця. Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, щодо почату сезону необхідно завершити ремонтно-профілактичні роботи, відновити пошкоджені потужності та посилити захист енергетичних об’єктів. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Він (опалювальний сезон - ред.) точно буде найскладнішим за весь час повномасштабної війни, адже цього року через атаки ворога втрачено 9ГВт потужностей (для розуміння масштабу – це більше, ніж уся підконтрольна нам атомна генерація)", - написав Гетманцев.

Він додав, що ворожі спроби знищити енергетичну інфраструктуру тривають, і після кожної атаки надходять повідомлення про нові пошкодження об'єктів.

Водночас, за словами Гетманцева, до початку опалювального сезону, до якого залишився місяць, в Україні ще потрібно:

  • Завершити ремонтно-профілактичну кампанію, адже до весни доведеться використовувати по максимуму наявні у нас потужності.
  • Спробувати встигнути завершити відновлення тих пошкоджених потужностей, де це доцільно, можливо і реально зробити.
  • Прискорити будівництво захисних споруд на об’єктах енергетики (хоча треба розуміти, що захист І та ІІ рівня більш-менш працює проти падаючих уламків, а не проти прямого влучання ракети – для зменшення цієї загрози нема інших рішень, як збільшення кількості засобів ППО та боєкомплекту для них, і це дуже складне завдання, враховуючи поступове вичерпання можливостей наших партнерів).
  • Підготувати і захистити запаси обладнання та устаткування для оперативної заміни / відновлення пошкодженого (дуже вдячні партнерам, які регулярно передають нам на запит усе, що є доступним, а також спрямували у Фонд підтримки енергетики вже 560 млн. євро для замовлення / закупівлі обладнання).
  • Посилити автономність якомога більшої кількості об’єктів, насамперед соціального призначення (як зазначив Прем’єр-міністр, ми зараз найбільш забезпечена генераторами країна у світі – вже встановлено понад 16,5 тисяч одиниць цього обладнання значної потужності, однак покрито поки що не всі потреби).
  • Ще активніше будувати «розподілену генерацію».

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що 82% об'єктів житлово-комунального господарства в країні вже готові до опалювального сезону.

"Почну з того, що осінньо-зимовий період буде надзвичайно складним. За даними Мінінфраструктури підтверджується готовність станом на зараз на 82% об'єктів житлово-комунального господарства до опалювального сезону. В тилових регіонахці показники трошки вищі, в прифронтових територіях дещо нижчі", - казав Шмигаль.

В Україні посилять фінансування проєктів відбудови енергетики

Національний банк України ухвалив рішення, які посилять фінансування проєктів відбудови української енергетики. Зокрема йдеться про пільгові кредити та гранти на енергообладнання.

Раніше Уряд оголосив про початок державної програми пільгового кредитування на закупівлю енергетичного обладнання як для громадян, так і для бізнесу.

Сума компенсації для установок потужністю до 10 кВт на одне домогосподарство складатиме 244 тисячі гривень. Максимальна сума кредиту буде становити 480 тисяч гривень терміном на 5 років.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.