НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Індія випередила Китай і стала найбільшим імпортером російської нафти

Індія випередила Китай і стала найбільшим імпортером російської нафти
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У липні Індія випередила Китай і стала у світі імпортер російської нафти, оскільки китайські нафтопереробники купували менше через нижчу норму прибутку від виробництва палива.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише видання Reuters.

Минулого місяця російська сира нафта склала рекордні 44% від загального імпорту Індії (2,07 млн ​​барелів на день), що на 4,2% вище, ніж у червні, і на 12% більше, ніж рік тому.

Згідно з даними китайської митниці, це перевищило липневий імпорт Китаєм нафти з Росії на 1,76 млн барелів на добу через трубопроводи та транспортування.

Видання пише, що індійські нафтопереробники закуповують російську нафтою, яку РФ продає зі знижками після того, як західні країни запровадили санкції проти Москви та скоротили закупівлю енергоносіїв у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

"Потреба Індії в російській нафті зростатиме, якщо не буде подальшого посилення санкцій", — заявили в індійській нафтопереробній компанії.

Зростання закупівель Індією змінює потік російської нафти марки ESPO Blend від традиційних китайських покупців до Південної Азії. Згідно з даними, імпорт ESPO до Індії підскочив у липні до 188 000 барелів на добу, оскільки для перевезення почали використовуватися більші танкери типу Suezmax.

Повідомляється, що нафтопереробні підприємства на північному сході Китаю зазвичай є найбільшими покупцями ВСТО через їхню близькість, але їхній попит впав через низький попит на паливо.

Видання пише, що другим за величиною постачальником нафти в Індію після РФ є Ірак. За ним йдуть Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати.

Нагадаємо, у травні оператор найбільшого у світі нафтопереробного комплексу Reliance Industries з Індії підписав однорічну угоду з російською компанією "Роснафта" щодо закупівлі нафти у рублях.

Джерело фото: ua.depositphotos.com