НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

ЄС надасть Україні додаткові €160 млн для підтримки енергетичної безпеки напередодні зими

ЄС надасть Україні додаткові €160 млн для підтримки енергетичної безпеки напередодні зими
Фото: x.com/vonderleyen

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення додаткових €160 млн для зміцнення енергетичної безпеки України перед настанням зимового сезону.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це вона повідомила в соцмережі Х.

За словами фон дер Ляєн, допомога  включає 60 мільйонів євро гуманітарної допомоги – наприклад, для притулків та обігрівачів – і близько 100 мільйонів євро на ремонтні роботи та відновлювані джерела енергії. Ці 100 мільйонів євро походять від доходів від знерухомлених російських активів у Європейському Союзі.

"Сьогодні ми виділяємо ще 160 млн євро на цю зиму. У тому числі близько 100 мільйонів євро з надходжень від заморожених російських активів у ЄС. Росія повинна заплатити за завдані руйнування" – сказала вона.

Вона підкреслила, що в ЄС розуміють, що цих коштів не достатньо і що потрібно більше. Тому блок і надалі веде розмови про перерахування частини доходів від знерухомлених російських активів на енергетичну стійкість України.

Фон дер Ляєн наголосила, що розпочнеться опалювальний сезон і Європейський Союз готовий посилити підтримку України.

"Я поїду до Києва, щоб завтра (20 вересня – ред.) особисто обговорити ці питання з президентом Зеленським. У наших зусиллях допомогти Україні і я дуже рада, що можу розраховувати на постійну підтримку Міжнародного енергетичного агентства", - сказала вона у Брюсселі на спільній пресконференції з виконавчим директором Міжнародного енергетичного агентства Фатіхом Біролем.

Фон дер Ляен зазначила, що з лютого 2022 року загальний обсяг підтримки енергетичної безпеки України, наданої ЄС, становить щонайменше €2 млрд, без врахування пожертв у натуральній формі.

Українська енергетика отримає понад $1 млрд додаткової допомоги

Нагадаємо, у вересні уряд Німеччини оголосив про надання додаткових 100 мільйонів євро зимової допомоги для енергозабезпечення України. А у червні Німеччина зробила черговий внесок на 50 мільйонів євро у Фонд підтримки енергетики України.

Окрім Німеччини, подібну допомогу надала і Швеція. Уряд країни схвалив виділення додаткових 500 мільйонів шведських крон (49 мільйонів доларів) на підтримку тепло- та електропостачання в Україні. 

Під час Міжнародної конференції з відновлення України 2024 у Берліні відбулося засідання високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України за участю представників 25 країн. Тоді було оголошено про додаткову підтримку на суму понад 1 млрд доларів.

Крім того, країни-партнери наголосили на важливості збільшення експорту електроенергії в Україну ENTSO-E та посилення зусиль з надання обладнання для ремонтів до зими 2024/2025 років.

Нагадаємо, у травні Швеція оголосила про пакет допомоги Україні у розмірі близько 57 мільйонів євро для збільшення потужностей з виробництва та передачі електроенергії.

Також повідомлялося, що у липні міжнародні партнери надали Україні понад 2,3 тисячі тонн енергетичного обладнання після поновлення російських атак на енергетику.